;

Denne næringsrike og velsmakende knollen har fått et ganske frynsete rykte, og det er helt ufortjent.

Mens hver nordmann på 50-tallet spiste nesten 90 kilo poteter i snitt per år, spiser vi i dag bare 50 kilo. 

Poteter til produksjon av produkter som pommes frites og potetgull utgjør nå over halvparten av den totale potetomsetningen på engrosnivå, og dette er nok en langt større utfordring for vekt og helse enn årets deilige nypoteter.

Sunnere enn alternativene

Mange har de siste årene byttet ut poteten med ris og pasta, men ut fra et ernæringsmessig perspektiv er det ingen grunn til å gjøre det. Snarere tvert i mot!

Sammenlignet med ris og pasta innholder nemlig poteten langt færre kalorier per 100 gram, og samtidig bidrar den totalt sett med mer vitaminer og mineraler.

Potetens ufortjente dårlige rykte har ført til at mange velger ris og pasta som middagstilbehør i stedet. 

Kok med skall

Hvis du vil bevare så mange av næringsstoffene som mulig, er det av betydning hvordan du tilbereder potetene. De bør alltid kokes med skallet på, da særlig c-vitaminene ellers siver ut i kokevannet.

I tillegg sitter det mest fiber rett under skallet, eller på skallet, så hvis du har nypotet på tallerkenen, kan du gjerne spise dem med skallet på.

Poteter bør kokes med skall for å beholde mest mulig av næringsstoffene.

Mest grønnsaker

Det er altså ingen grunn til at poteten ikke skal få forsette å være en fast gjest på norske middagsbord, men husk at den ikke skal utgjøre hoveddelen av måltidet ditt.

En god tommelfingerregel er at du alltid bør spise mer grønnsaker enn både potet, pasta og ris.

Nærinsstoffer i potet, pasta og ris

Næringsstoffer  Potet, tidligpotet Pasta naturell,
spagetti o.l, kokt
Ris polert,
langkornet, kokt
 
Mengde,g 170,0 170,0 170,0
Energi,kcal 93,0 257,0 175,0
Jern,mg 1,4 0,7 0,5
Kalium,mg 707,0 134,0 85,0
Folat,µg 26,0 5,0 3,0
Vitamin C,mg 29,0 0 0