Derfor er egg noe av det smarteste vi spiser

Visste du at egg inneholder alle næringsstoffene kroppen trenger, unntatt vitamin C? Her er 15 fakta du ikke nødvendigvis visste om egg.

Når det gjelder næringsverdi, er det ingen andre matvarer som kan måle seg med egg. Du får i deg et høyt innhold av alle de essensielle aminosyrene kroppen trenger, umettet fett, vitamin A, D, E og alle de forskjellige B-vitaminene. Fra egg får du også jern i en form som er ekstra lett for kroppen å nyttiggjøre seg. Det er rett og slett snakk om skikkelig supermat. 

Til påske virker det som vi nordmenn blir ekstra glade i egg. Da dobler vi, ifølge ernæringsfysiolog og kommunikasjonssjef Åse Kringlebotn i Nortura, forbruket vårt til litt over ett egg per person på alle de røde påskedagene.

Kun norske egg

Ernæringsfysiolog og kommunikasjonssjef Åse Kringlebotn i Nortura
Ernæringsfysiolog og kommunikasjonssjef Åse Kringlebotn i Nortura

- For å ha nok norske egg til å dekke det økte forbruket i påsken og før jul, trengs det god planlegging fra Prior sin side. Etterspørselen dekkes blant annet ved å selge flere egg i størrelse S og XL, i tillegg til de vanligste størrelsene M og L, forteller hun.

Alle eggene som selges hos KIWI er med andre ord 100 prosent norske, og det er et stort kvalitetstegn. Norske egg er nemlig ganske unike: De fleste land i verden sliter til tider med salmonella-bakterier i eggene sine. I Norge har helsemyndighetene aldri registrert ett eneste salmonella-syketilfelle fra våre egne egg. Vi kan spise eggene våre helt trygt, i alle variasjoner, selv helt rå på biff tartar!

Flere eggefakta

  1. Egg som påskesymbol: I eldre tider la ikke hønene egg i den mørke årstiden. Først når dagene ble lengre og lysere, startet de opp med verpingen igjen. Dette falt ofte sammen med påsken i tid, og folk kunne glede seg over egg i måltidene til påske.
  2. Male på egg: Et eggeskall veier omtrent like mye, enten egget er stort eller lite. Høna har «programmert» en bestemt mengde skall til hvert enkelt egg hun legger. Derfor har store egg tynnere eggeskall enn små egg. Så sats på S- eller M-egg når små barnehender skal male påskeegg, de tåler mer!  
  3. Best før – ikke dårlig etter: Ikke kast eggene selv om best før-datoen er passert. Forskningsinstituttet Nofima har undersøkt norske egg og fastslått at de er holdbare i minst to måneder etter påstemplet dato, forutsatt kjølig oppbevaring. Er du i tvil om egget er brukbart, knekk det i en kopp og vurder det med sansene: Se, lukt og smak eventuelt!  Ser det greit ut og lukter det friskt, kan du trygt bruke egget. 
  4. Eggets mange egenskaper: Egget har mange suverene egenskaper som vi drar nytte av i matlagingen. Egg er naturlig hevemiddel, bindemiddel, fortykningsmiddel, blankemiddel, emulgeringsmiddel (som finfordeler fettet), klaringsmiddel, fargestoff og smaksstoff.  Eksempler på egg som hevemiddel er bakverk som sukkerbrød og makroner. Det er eggeplommen som kan tykne supper og sauser, i pannekaker er egget bindemiddel. I hjemmelaget majones er eggeplommen emulgeringsmiddel og når vi pensler gjærbakst med egg, er egget et glansemiddel. Eggehviten kan brukes for å klare grumsete buljong eller gelé.
  5. Egg reduserer matsvinn: Middagsrester er det vi kaster mest av. 13 kg per person i året, ifølge matvett.no. I stedet for å kaste restene som blir til overs i kjøleskapet, kan disse bli til en ny rett – f.eks i en eggepanne eller omelett av egg.
  6. Pastellfargede egg: Det finnes hønseraser som legger egg med skall som er i lysegrønne eller lys turkise fargetoner.
  7. Ruglete egg: Når høna verper egget, er ikke eggeskallet helt stivnet. Hvis hun blir skremt under verpingen, kan egget få riller og en rar fasong.
  8. Romtempererte egg: Sørg for at eggene har romtemperatur før du lager mat med dem. Da sprekker de ikke så lett i kokende vann, og det blir lettere å skrelle hardkokte egg. Du får også luftigere og mer vellykket bakverk, som når du lager sukkerbrød til bløtkake.
  9. Kylling i egg: Som regel er ikke eggene du kjøper befruktet, det er ingen hane i hønseflokken. Høna legger uansett egg seks ganger i uka. Men selv om det skulle være befruktet, må det ruges på ved 45 grader i 21 dager for at det skal bli en kylling.
  10. Plaster av egg: Innenfor eggeskallet er det en tynn hinne, som kalles eggemembran. Det forskes nå på å produsere et helt naturlig plaster for kroniske sår av eggemembranen! Dette vil være en verdensnyhet for Nortura sine egg, som kan brukes til dette fordi eggene er norske, uten risiko for salmonella.

Omelett er en kjapp og billig måte å bruke opp andre matrester på.
Omelett er en kjapp og billig måte å bruke opp andre matrester på.