Visste du at flere av disse ostene kan spises av både gravide og laktoseintolerante?

Ost er å finne i nesten alle kjøleskap, og faste hvite oster kan spises av de fleste. Også av deg som er gravid eller laktoseintolerant.

Når du er gravid er det noen ting du må være litt forsiktig med. Du har sikkert hørt at du bør unngå rått kjøtt og rakfisk, og noen har kanskje også nevnt at du ikke bør spise ost.

Når det gjelder ost stemmer det imidlertid kun delvis, for de aller fleste ostevarianter du finner i norske butikker kan trygt spises av gravide også. Dette gjelder blant annet de vanligste harde, hvite ostene du finner i ostedisken.

  • Her deler kokk Christer Rødseth sine beste tips til et godt og enkelt ostefat med hjemmelaget tilbehør [Old link: /arkiv/gammelt-innhold/slik-lager-du-ostefat/]

Noen må varmebehandles

Gravide bør for sikkerhets skyld være forsiktig med myke muggoster, men andre, upasteuriserte oster kan spises hvis de varmebehandles først.

Gravide bør for sikkerhets skyld være forsiktig med myke muggoster, men andre, upasteuriserte oster kan spises hvis de varmebehandles først.

– Hvis du er gravid, skal du velge oster som er pasteuriserte. Det betyr at melken eller osten er varmebehandlet, og de fleste oster fra de store produsentene er det. Vær imidlertid oppmerksom på at noen oster fra småskalaprodusenter kan være upasteuriserte, forteller klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Ved varmebehandling drepes Listeria-bakterien, som ikke er skadelig for deg og meg, men som kan være farlig for fosteret.

– Gravide advares også mot å spise myke muggoster, da det har vært hendelser da gravide har fått i seg bakterier etter å ha spist slik ost. Når det gjelder upasteurisert parmesan og annen ost, kan den imidlertid spises dersom du selv varmebehandler den, for eksempel på pizza, forklarer hun.

Ifølge Opplysningskontoret for meieriprodukter er det også trygt for gravide å spise brunost, pasteuriserte smøre- og tubeoster og fetaost.

Naturlig laktosefrie oster

Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Det er ikke bare gravide som må være forsiktige med noen oster. De som er laktoseintolerante kan få vondt i magen av blant annet is, yoghurt og melk, men det er ikke alle oster som gir samme problem.

– Mange som er laktoseintolerante er ikke klar over at de kan spise vanlig gulost. Denne er nemlig naturlig laktosefri, sier Sundfør.

I tillegg inneholder smøreoster, tubeoster, mozzarella og franske oster som brie og camembert svært lite eller ingen laktose. Dette vil du ofte også finne informasjon om på pakken.

– Årsaken til at det er slik, er at det er kasein og ikke myse som er hovedingrediensen i hvit ost, og hoveddelen av laktosen eller melkesukkeret finnes i mysen. Det er denne delen av melken som brukes når man lager brunost, derfor vil de som er laktoseintolerante ofte reagere på brunost, forklarer hun.

Finn din laktosegrense

 Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør presiserer at dette gjelder dem som er intolerante mot melk, og ikke de som er allergiske. Er du allergisk mot melk er det melkeproteinet og ikke melkesukkeret du reagerer på, og da vil inntak av ost kunne gi en allergisk reaksjon.

– Det er ikke farlig å få i seg melk dersom man er laktoseintolerant, men det kan føre til ubehag som luft i magen, kvalme og diaré. Det varierer imidlertid hvor mye man tåler, så her må du prøve deg litt frem for å finne din toleransegrense, sier hun.

For noen går det for eksempel greit å spise mykere dessertoster, som inneholder noe laktose, mens andre reagerer på dem.

– Og for de fleste går det også greit å spise cottage cheese, legger hun til.