Mat som kan forebygge forkjølelse

Gi immunforsvaret ditt en ekstra piff

Dette er maten du kan spise hvis du vil prøve å unngå tett nese, sår hals, hodepine og verkende kropp.

Det beste du kan gjøre for å unngå forkjølelsen, er å ruste deg til kamp og gi immunforsvaret ditt en ekstra piff. Det gjør du best ved å sove nok, balansere stresset og spise mye frukt og grønnsaker som gir C-vitamin og antioksidanter.

Reduserer varigheten

De populære sjokkdosene med C-vitamin i det forkjølelsen er i ferd med å bryte ut, ser imidlertid ikke ut til å ha den effekten man tidligere trodde de hadde. Et kosthold med jevnt høyt inntak av C-vitamin ser derimot ut til å i alle fall redusere varigheten av forkjølelsen hvis du blir syk.

Ikke glem at alle KIWI PLUSS-kunder alltid får 15 % Trumf-bonus på all fersk frukt og grønt

Her er seks frukt og grønnsaker som innholder mye C-vitamin, og som med fordel kan settes på menyen i influensa- og forkjølelsestider: 

1. Paprika 

Fylt paprika med fullkornsris, chili og ost er en super kilde til både C-vitamin og kostfiber.
Fylt paprika med fullkornsris, chili og ost er en super kilde til både C-vitamin og kostfiber.

Paprika er en særdeles god C-vitaminkilde, og aller mest av det finner du i rød, oransje og gul paprika. Dette er en grønnsak som passer like godt i wok og gryteretter som i salater, og paprika er også godt til dipp eller som pynt på brødskiven. De gule og oransje variantene passer også godt i smoothie og juice.

2. Brokkoli 

Brokkolisuppe med løk-krem og pannestekt brokkoli er en ordentlig vitamin-innsprøytning.
Brokkolisuppe med løk-krem og pannestekt brokkoli er en ordentlig vitamin-innsprøytning.

Brokkoli inneholder faktisk mer C-vitamin enn appelsiner, og denne anvendelige grønnsaken smaker godt både i suppe, stuinger, salater, wok og dampet. Når du damper brokkolien i stedet for å koke den, unngår du at den taper mye C-vitamin til kokevannet, og det er lettere å unngå å overkoke den.

 3. Kålrot 

Kake av rotgrønnsaker med kremost og urter.
Kake av rotgrønnsaker med kremost og urter.

Kålrot kalles gjerne for Nordens appelsin fordi den er så rik på C-vitamin. I dag er den nok ikke lenger helt i toppsjiktet av C-vitaminrike grønnsaker, men på midten av forrige århundre var vi ikke akkurat bortskjemt med appelsiner, kiwi og brokkoli i butikken. Da var kålrabien med sin gode holdbarhet redningen for mange her i Norden. Kålrot smaker veldig godt i råkost, stappe og ovnsbakt.

4. Appelsin 

Det er ikke bare til jul at varm appelsindrikk med ingefær kan smake godt.
Det er ikke bare til jul at varm appelsindrikk med ingefær kan smake godt.

Alle vet at appelsin og andre sitrusfrukter er rike på C-vitamin, men visste du at en stor appelsin dekker hele kroppens C-vitaminbehov? Analyser av C-vitamin i et bredt utvalg av appelsiner solgt i norske butikker, på ulike tidspunkt i løpet av året, viser også at selv appelsiner som har reist langt bevarer næringsinnholdet godt.

5. Kiwi 

Kiwi- og ertesmoothie med mynte gir deg masse C-vitaminer, folat og kalsium.
Kiwi- og ertesmoothie med mynte gir deg masse C-vitaminer, folat og kalsium.

Kiwi har litt høyere innhold av C-vitamin enn appelsin, men siden kiwi veier mindre enn en appelsin trenger du nok to stykker for å dekke dagsbehovet. Kiwi smaker godt som den er og er lettest å spise når du deler den i to og spiser med en teskje. Frukten smaker også deilig i smoothier og fruktsalater og ser dessuten flott ut som pynt på kaker til fest.

6. Mango 

Mango- og kiwisalat med koriander og rød chili gir en ekstra boost til immunforsvaret.
Mango- og kiwisalat med koriander og rød chili gir en ekstra boost til immunforsvaret.

Mango er kanskje ikke hverdagsfrukt for de fleste i Norge, men det er faktisk den mest spiste frukten på verdensbasis. Mangoen er også en av de fruktene som inneholder aller mest C-vitamin. Frukten smaker godt både som tilbehør til middag, i fruktsalater og naturell.