Slik får du i deg nok vitaminer

Et sunt og variert kosthold vil stort sett gi deg de vitaminene og mineralene du trenger, men for noen kan det likevel være nyttig å ta kosttilskudd.

Kosttilskudd er ment som et enkelt supplement til kosten for de som ikke får i seg det kroppen trenger i en travel hverdag.

Smakfulle og tyggbare vitaminstjerner som du finner i de fleste KIWI-butikker.
Smakfulle og tyggbare vitaminstjerner som du finner i de fleste KIWI-butikker.

Men selv om det er enkelt å svelge en tabelett, er det ikke alltid like enkelt å huske på å ta den hver dag. Noen synes også det er ubehagelig å skulle svelge en hel pille. Heldigvis finnes det flere alternativer.

JOY Nutrition by Vitaplex er en ny serie med smakfulle og tyggbare vitaminstjerner som du finner i de fleste KIWI-butikker. De kommer i tre ulike varianter som dekker de viktigste
vitaminene og mineralene vi trenger: vitamin C, vitamin D og multvitaminer. Alle sammen er sukkerfrie med gode smaker av syrlig mandarin, mango og bringebær.

Vitamin C:

  • Er en viktig antioksidant, og spiller en viktig rolle for immunforsvaret vårt. C-vitamin er også nødvendig for å danne kollagen i kroppen. Kollagen hjelper tannkjøtt, tenner og huden vår med å holde seg frisk og fin. I tillegg bidrar vitamin C til opptak av jern fra matvarene du spiser.
  • Kroppen produserer ikke vitamin C selv, derfor er vi avhengig av å få i oss dette vitaminet gjennom mat eller vitamintilskudd. Viktige kilder til vitamin C i kosten vår er sitrusfrukter og kiwi, bær, poteter og grønnsaker som brokkoli, spinat, kålrot og tomat.

  • Behovet for vitamin C øker gradvis med alderen. Voksne og ungdom fra 14 år og oppover anbefales 75 mg daglig. Gravide og ammende har økt behov.

Vitamin D:

  • Er viktig for å ha et sunt og friskt skjelett og god muskelfunksjon livet gjennom. D-vitamin styrker også immunforsvaret og hjelper til med å øke opptaket vårt av kalsium.
  • Den viktigste kilden til vitamin D er sollys. Huden vår lager vitamin D når den er eksponert for tilstrekkelig sterke UV-stråler. I vinterhalvåret er ikke sola i Norge sterk nok, så da er vi avhengige av å få i oss D-vitamin fra kosten eller gjennom kosttilskudd.
  • Viktige kilder til vitamin D i kosten vår er fet fisk og meieriprodukter som er tilsatt ekstra vitamin D. Studier har imidlertid vist at mange ikke klarer å få i seg nok vitamin D fra kosten alene.

Multivitamin:

  • Er et kosttilskudd sammensatt av flere næringsstoffer, som sikrer kroppens daglige inntak av viktige vitaminer og mineraler. Fordelen er at du slipper å ta flere ulike kosttilskudd dersom du har behov for flere typer.

  • JOY multivitamin inneholder vitaminene C, B6, B12 og D, som blant annet bidrar til immunforsvarets normale funksjon, biotin og sink som bidrar til opprettholdelse av normalt hår, og vitamin A, biotin, jod og sink som bidrar til normal opprettholdelse av hud og negler.

  • Multivitamintabletter kan være nyttig for personer som ikke klarer å ha et sunt og variert kosthold, eller for personer som har et lavt energiinntak. Dersom du tar multivitamin i tillegg til andre kosttilskudd, må du forsikre deg om at du ikke tar dobbelt opp av enkelte vitaminer og mineraler. Hvis du for eksempel tar tran og multivitamin samtidig, bør du sjekke at du ikke får i deg for mye A-vitamin.

JOY kommer i tre smakfulle varianter: D-vitamin for alle over 16 år, multivitamin for alle over 11 år og C-vitamin for alle over 3 år.
JOY kommer i tre smakfulle varianter: D-vitamin for alle over 16 år, multivitamin for alle over 11 år og C-vitamin for alle over 3 år.