KIWI kutter prisene på sukkerfri brus

Stadig flere nordmenn velger sukkerfritt

Salget av sukkerfri brus øker, og flere av oss velger sukkerfri brus foran sukkerholdig drikke. Det kan ha flere helsefordeler.

For første gang drikker nordmenn mer lettbrus enn sukkerholdig brus. Tall basert på dagligvarehandelen viser en klar trend – nordmenn går mot sukkerfritt.

Hovedkilden til sukker i det norske kostholdet er i dag brus, så hvis vi klarer å kutte ut dette sukkeret, er det veldig positivt. Selv om sukkerfri brus ikke kan sies å være direkte sunt, kan det likevel anbefales som et godt alternativ til sukkerholdig drikke.

– Står det mellom sukkerfri og sukkerholdig brus, er sukkerfri uten tvil det beste valget, sier klinisk ernæringsfysiolog og doktorgradsstipendiat på Oslo Universitetssykehus Tine Sundfør.

Hun legger til at lettbrus ikke er det beste alternativet hvis du vil være veldig sunn. Da bør du helt klart velge vann med eller uten kullsyre.

Helsefordeler med sukkerfritt 

Det finnes utallige myter om sukkerfri brus. Ikke bare skal den øke risikoen for overvekt på samme måte som sukkerholdig brus, men den skal også gi den samme blodsukkerstigningen. Ifølge professor ved Universitetet i Oslo og leder for Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold, Jøran Hjelmesæth, er dette ikke tilfelle. Tvert imot.

– Insulin er et hormon som produseres i bukspyttkjertelen og hjelper sukkeret inn i cellene våre – inn i fettceller og i muskelceller. Den effekten vil bli dårligere om man går opp i vekt. Den blir ikke dårligere av lettbrus – tvert imot så vil det heller bedre insulinfølsomheten om du bytter ut tung brus med lettbrus og går ned i vekt, sier Hjelmesæth til KK.

Trygt i normale mengder

Enkelte tror også at sukkerfri brus er direkte farlig. Etter å ha gjennomgått utallige studier har norske myndigheter konkludert med at søtstoff er trygt. De har da angitt såkalte ADI-grenser (akseptabelt daglig inntak). Helsemyndighetenes regnestykke sier at et daglig inntak av aspartam tilsvarende 4-5 liter lettbrus daglig er trygt.

– Det betyr imidlertid ikke at det er greit å drikke så mye sukkerfri brus hver dag. Du må se på helheten av innholdet i mat og drikke som er tilsatt søtstoffer. 4-5 liter brus vil f. eks inneholde mye av konserveringsmiddelet benzosyre, som har en mye lavere ADI-verdi enn aspartam, forklarer klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør. 

Kontroversielt, men ikke helsefarlig

Aspartam har lenge vært kontroversielt. Til TV 2 sier Seniorforsker ved Nasjonalt folkehelseinstitutt Trine Husøy at det ikke er noe som tyder på at aspartam er farlig.

– Det er gjort en rekke risikovurderinger i EU, og i den siste vurderingen ble det igjen konkludert med at aspartam ikke er helsefarlig i de mengdene vi får i oss. Det er viktig å se på all dokumentasjon samlet, og ikke bare enkeltstudier isolert. Helhetsbildet viser at aspartam ikke er farlig, sier hun til TV 2.