Visste du at denne tran-regelen bare er en myte?

Møllers trankapsler

En gammel huskeregel sier at du kun skal ta tran i måneder som slutter med «r», men er dette riktig? Hvor mye tran bør du egentlig ta?

Nordmenn har tatt tran helt siden 1854, og for mange er det et produkt de har hatt et forhold til helt fra de var små barn og opp i voksen alder.

Tidligere ble det sagt at vi kun trengte å ta tran i månedene som slutter med bokstaven «r». Regelen kom sannsynligvis av at behovet for vitamin D er størst i vintermånedene. Men dette er bare en myte, for næringsstoffene du finner i tran er viktig for kroppen hele året.

Tran er like viktig sommer som vinter. Foto: Instagram @gossegoss
Tran er like viktig sommer som vinter. Foto: Instagram @gossegoss

Naturlig kilde til vitamin D

Tran er naturlig rik på vitamin D. Selv om det er litt mer sol i sommermånedene uten «r» i Norge, er det lurt å ta tran året rundt. Dersom vi får i oss for lite D-vitamin kan vi føle oss slappe og trøtte, og immunforsvaret vårt svekkes. Et sterkt immunforsvar hjelper oss med å holde den klassiske sommerforkjølelsen unna.

– Vitamin D lagres i huden vår når vi får mye sol og dagslys på huden, men i høst- og vinterhalvåret må vi få D-vitamin fra maten vi spiser. Tran, fet fisk, margarin og lettmelk tilsatt vitamin D er de beste kildene, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

En naturlig del av den daglige rutinen

I 2021 har det aldri vært lettere å få i seg den daglige dosen, for nå får du trankapsler som har akkurat det samme innholdet og de samme fordelene som flytende tran. Möller’s Trankapsler er perfekt for deg som ønsker å få i deg tran, men foretrekker å ta kapsler fremfor den daglige skjeen. Kapsler er også praktisk å ta med når du skal på helgetur eller ferie.

I alle KIWI-butikker får du også kjøpt flytende Möller’s Tran naturell eller med sitronsmak, samt Möller’s Omega-3 gelefisk med fruktsmak.

Tran bør være en naturlig del av din daglige rutine, også når du er på tur. Foto: Instagram @gossegoss
Tran bør være en naturlig del av din daglige rutine, også når du er på tur. Foto: Instagram @gossegoss

Her er våre fem beste tips til hvordan det blir enklere å ta tran hver dag:

  1. Ta tran sammen med frokosten din.
  2. Ha flasken godt synlig fremst i kjøleskapet.
  3. Tran kommer i flere ulike smaker, finn den du liker best.
  4. Bytt til tran i kapselformat, om du synes det er bedre enn å ta den daglige skjeen.
  5. Tenk at du skal ta tran på alle dager som slutter på «g».