Styrk immunforsvaret

Slik får du i deg nok D-vitamin

Siden vi bor langt nord, hvor det er lite sollys store deler av året, får vi i oss naturlig for lite D-vitamin. Derfor er det viktig at vi får i oss nok gjennom maten vi spiser.

D-vitamin er et essensielt vitamin som er med på å styrke T-cellene i kroppen som immunforsvaret vårt bruker for å bekjempe inntrengere, som virus og bakterier. Dersom vi ikke får i oss nok D-vitamin aktiveres ikke T-cellene og immunforsvaret vårt svekkes. Det vil føre til at man føler seg trett og uopplagt og kan oppleve smerte i muskler og ledd. 

I tillegg til å styrke immunforsvaret vårt hjelper D-vitaminet også med å øke opptakert vårt av kalsium. Kalsiumet er viktig for bena i kroppen vår og bidrar til å holde sjelettet vårt sterkt. 

Kroppen vår klarer å danne D-vitamin selv når vi eksponeres for sollys, men i vinterhalvåret er det viktig at vi er påpasselige med å tilføre det gjennom maten vi spiser. En god huskeregel er å spise mer D-vitaminrik mat i måneder med bokstaven R i.

Her er noen av matvarene som inneholder D-vitamin
Her er noen av matvarene som inneholder D-vitamin

Her er det viktigste kildene til D-vitamin:

Fet fisk

Laks, ørret, makrell, kveite, sild og rødspette er alle fiskearter som er rike på vitamin D. Spis fet fisk til middag eller en boks makrell i tomat på brødskiven. 

Lettmelk

Melk med 0,5 % fett er tilsatt vitamin D.

Tran

En annen god måte å få i seg nok D-vitamin på er å drikke tran, eller fiskeolje. Tran er en av få naturlige kilder til vitamin D.

Sollys

Om sommeren lades D-vitaminlagerene våre opp når UVB-strålene treffer huden vår. Om vinteren derimot er det ikke like enkelt for kroppen å danne D-vimatniner. Det er fordi solen står lavere på himmelen, og solen må stå høyere enn 30 grader på himmelen for at UVB-strålene når igjennom jordoverflaten. 

 

(Kilde: «Immunforsvarets ADC», Tine Sundfør)