Slik blir høstens Kom deg ut-dag!

Rekordmange arrangementer på Kom deg ut-dagen 2023

Foto: Jasemin Folvik

Kom deg ut-dagen til Den Norske Turistforening (DNT) er blitt et sikkert tegn på at høsten er her. Ta med familie og venner og tilbring dagen ute du også!

Søndag 3. september er det klart for ny Kom deg ut-dag med DNT. Dette er Norges nasjonale turdag med arrangementer over hele landet, og nok en gang er KIWI med som stolt samarbeidspartner.

– Vi synes det er viktig å bidra til at flere nordmenn kommer seg ut i skog, mark, på fjell og til sjøen, og har tro på at minst like mange vil benytte anledningen i år som tidligere. I år deler også KIWI ut rosiner til alle deltakere, sier Nora Mile Helgesen, kommunikasjonssjef i KIWI.

Turdagen arrangeres av DNT hver vinter og høst, hvor det inviteres til turer og aktiviteter i nærmiljøet for familier og andre som har lyst til å være med på en fin utedag. 

Arrangementet er også en fin mulighet til å få vite mer om fremtidige turer og aktiviteter i nærområdet der du bor. Dagen er åpen for alle, enten man er nybegynner eller erfaren innen friluftslivet.

Rekordmange høstarrangementer

På de ulike Kom deg ut-arrangementene kan du for eksempel prøve klatring, slakk line, padling, natursti, orientering og spikking.

– Målet er å gi en smakebit på alt det spennende man kan oppleve i naturen, og få en skikkelig kickstart på turhøsten, forteller fagsjef for barn og ungdom i DNT, Kristin Oftedal.

Kom deg ut-dagen er like stas for store som for små. Foto: Jasemin Folvik
Kom deg ut-dagen er like stas for store som for små. Foto: Jasemin Folvik

Etter to år med pandemi er det tydelig at nordmenn har fått mersmak på aktiviteter i naturen, for i år er det nemlig ny rekord i antall høstarrangementer, med rundt 180 arrangementer fordelt på alle fylker.

 – Vi forventer at mer enn 40 000 barn og voksne deltar på dagen, legger Oftedal til.

Ta en velfortjent pølsepause 

God mat og drikke er prikken over i-en når man er ute i naturen. I likhet med KIWI er også Gilde turpartner til DNT og Kom deg ut-dagen, og er det noen som kan turmat, så er det dem. Pølser er selve høydepunktet på både korte og lange turer, og når det skorter på motivasjonen hos noen i familien kan en pølsepause være det som lokker dem med ut på tur.

Go og mager-pølser
Det er lite som skal til for å gjøre pølsepausen enda bedre. Prøv for eksempel å fylel brødet med grillet pølse og grønnsaker, og topp med tzatziki. Foto: Gilde

Spis pølser med lompe, brød, pinnebrød, rett fra pinnen eller tre pølsebiter på et spyd sammen med grønnsaker. Med høyt kjøttinnhold og maks 9 prosent fett er Gilde Go’ & Magrere Grillpølse et godt og smakfullt alternativ til en bedre lunsj på høstturen. Prøv for eksempel den gode, gamle klassikeren pølser med pinnebrød. Eller ta med deg varme pølser på termos.

Mellom 15. april og 15. september er det forbudt å fyre opp ild i nærheten av skog og utmark. Pakk med deg primus i sekken, eller finn en etablert bål- og grillplass som er tilrettelagt for bruk gjennom hele året. Du finner informasjon om hvor disse er på din kommunes nettsider.

Matpakken er fortsatt en sikker vinner

Vil du lage maten ferdig hjemme, er alltid en god gammeldags matpakke et godt alternativ. Eller du kan prøve en av disse ideene til enkel og god turmat:

Litt ekstra energi

Litt snacks hører også med når man skal gå tur eller kose seg i skog og mark en hel dag. Barna er sikkert i mer aktivitet enn ellers, og da kan det være greit med litt påfyll mellom slagene. Noen müslibarer, nøtter, frukt, bær og rosiner er perfekt snacks på tur, og du kan gjerne lage mellommåltidet selv hvis du foretrekker det. Prøv for eksempel noen av disse godsakene til turen:

Aktiviteter for alle på Kom deg ut-dagen 2023

For at flest mulig skal ha mulighet til å delta, oppfordres lokallagene og foreningene til å gjøre noen enkle grep. Mulighet for parkering i nærheten, en noenlunde flat samlingsplass og tilgang på toalett er noen av tiltakene. Det viktigste med Kom deg ut-dagen er å ha det gøy, og at alle skal få oppleve turglede i naturen uavhengig av funksjonsnivå.

– Vi ber arrangørene om å sørge for at eventuelle premier er like uansett hvilken løype man har gått, avslutter Oftefal.