Slik kan du forebygge arr med bruk av plaster

Skrubbsår og kutt har vi vel hatt, alle sammen. De fleste blir snart helt usynlige. Dessverre etterlater noen av dem arr. Ved riktig bruk av plaster, kan vi redusere risikoen for dette.

Enten du syklet, løp eller lekte som barn så har du antageligvis opplevd å få en skramme eller to. Hos de fleste av oss har det derfor blitt brukt mangt et plaster opp gjennom, og på tross av at skadene som regel ikke forekommer like hyppig når vi er voksne, er det likevel godt å ha plaster liggende.

Ulike grunner til arrdannelse

Små skrammer og skrubbsår vil ofte gro fint av seg selv, men i noen tilfeller ender såret opp som et varig merke i huden.

Hudterapeut Line Marie Krogsgård forteller at hvorvidt det blir arr etter såret eller ikke, avhenger av flere faktorer, som for eksempel alder. Ung hud heles som oftest bedre enn eldre hud. Hun legger til at dybden på såret også har betydning for hvor godt det gror. Det som skjer når du får et dypt kutt, er at mer av bindevevet i huden skades.

– Et sår der huden ikke får gro sammen i fred, danner lettere arr. Hvis huden strekkes mye og ikke holdes i ro, risikerer du å få arr der huden ellers ville ha grodd fint, sier Krogsgård.

Salvequick 2022 2.jpg
Salvequick har fleksible og robuste plaster for aktive barn. 

Såret bør dekkes til

Det første du bør tenke på når skaden først har skjedd, er å sørge for rensing av såret før du setter på et plaster. Plasteret beskytter mot skitt og holder såret rent.

– Det er klokt å beskytte såret med et plaster slik at det kan gro i fred. Du unngår smuss i såret ved å sette på plaster, kompress eller bandasjeplaster. Om såret er dypt bør det stripses sammen, sier Krogsgård.

Er det sant at sår må luftes?

Arne Langøen, dosent og sykepleier ved Høgskolen på Vestlandet, legger vekt på at det er viktig å holde såret rent. Du bør også passe på at såret får nok oksygen. På den måten kan naturen gå sin gang slik at såret gror så fort det kan.

Langøen peker på at det er en myte at sår må luftes for at det skal gro raskt. Oksygenet såret trenger for å gro, kommer nemlig fra blodet. Sår som holdes fuktige, gror derfor raskere enn sår som ligger åpne.

Salvequick 2022.jpg
Lekne barn trenger å utfolde seg. Med Salvequick plaster på lur har du beskyttelsen du trenger når uhellet er ute.