Sunne og enkle tips

Slik reduserer du risikoen for arr etter skrubbsår og kutt

De fleste sår gror uten å etterlate seg spor, men noen ganger får vi arr. Riktig bruk av plaster kan være med på å redusere denne risikoen.

Det å få sår og små kutt er en del av livet, og som regel gror sårene fint og er raskt glemt. Andre ganger får vi arr etter skadene, som for alltid vil bli der og minne oss om det hverdagen har å by på. 

Hold huden i ro

– Hvorvidt det blir arr etter såret eller ikke, avhenger av flere faktorer. Ung hud vil som regel heles bedre enn gammel, men også dybden på såret har betydning for hvor godt det gror, sier hudterapeut Line Marie Kongsgård. 

Får du et dypt kutt, skades nemlig mer av bindevevet i huden. 

– Det blir også lettere arr dersom ikke huden får gro sammen i fred. Er det mye strekk på huden, kan du derfor risikere å få arr etter et sår som ville grodd fint dersom du holdt huden i ro, sier hun. 

Dekk til såret

Plaster kan både beskytte mot skitt og stoppe tårer.
Plaster kan både beskytte mot skitt og stoppe tårer.

Det finnes ingen salve som beskytter mot arr, men det å dekke til såret med plaster slik at det får gro i fred, er ifølge Kongsgård smart. 

– Vask såret og rens det så med rensemiddel. Deretter bør du stripse det sammen hvis det er dypt. Sett så på plaster, kompress eller bandasjeplaster slik at du ikke får smuss i såret, sier hun. 

Noen garanti har du likevel ikke for at du ikke ender opp med et arr etter såret, men du har i alle fall gjort det du kunne for å redusere risikoen. 

En myte at sår må luftes

Arne Langøen er dosent og sykepleier ved Høgskolen på Vestlandet, og har tidligere uttalt i denne saken at det er viktig å holde såret rent hvis du vil at det skal gro så fort som mulig. Sørg også for tilstrekkelig oksygentilførsel. 

– Da kan naturen gå sin gang og såret gror så fort det kan, sier han. 

Ifølge Langøen er det en myte at sår må luftes for at det skal gro raskt. Såret får nemlig det oksygenet det trenger for å gro fra blodet, og sår som holdes fuktige gror raskere enn de som ligger åpne.