Tannpuss hos barn kan by på både spørsmål og utfordringer. Når skal de minste barna begynne med tannpuss? Og hva gjør du om minsten nekter å pusse tennene? Se tannlegens svar og smarte tips her.
Det er viktig å starte tidlig med tannpuss og danne gode vaner. Tannpuss er en tilvenningsprosess, og når du møter på skepsis og motgang fra barna lønner det seg å være tålmodig.
– Det er viktig å huske at dette er en helt ny rutine for barnet, og at denne rutinen ikke trenger å bli sett på som positivt fra første stund, forteller Matehus Johansen, tannlege hos Smil Tannlegesenter.
Tips til å få barnet til å pusse tenner
Du har kanskje fått tips og triks fra andre venner med barn, men det kan være greit å huske at det som fungerer for andre ikke nødvendigvis trenger å være en fasit for ditt barn. Ifølge tannlege Johansen er det enkelte tilvenningsteknikker du kan prøve for å gjøre tannpussrutinen mindre utfordrende. Her er fem tips for å gjøre tannpussen litt enklere og gøyere:
- Involver barnet. La barnet velge ut en myk tannbørste og en barnetannkrem som de liker. Og la det gjerne hjelpe til med å ta på tannkremen. På denne måten føler barnet at det er med på å bestemme over tannpussen.
- Hvis barnet ikke vil samarbeide, kan det hjelpe å gjøre tannpussen til en hyggelig stund. Forklar hvorfor det er viktig å pusse tennene gjennom figurer som Karius og Baktus eller andre oppdiktede eventyrfortellinger. Rollespill og pussesanger er også med på å gjøre pussestunden til noe morsomt.
- Vis gjerne tannpuss på deg selv, for å vise at det ikke er farlig. Har begge foreldrene mulighet til å være med, så må dere gjerne vise tannpuss på hverandre. Dette er med på å ufarliggjøre prosessen, samt at barnet vil assosiere tannpuss med hyggelig familietid.
- Ikke start for sent på kvelden eller for tidlig på morgenen. Er du stresset, så vil denne energien overføres til barnet ditt, og tannpuss kan bli mer utfordrende enn nødvendig.
- La barnet ditt pusse dine tenner! Ved å selv stille som modell for tannpussen både ufarliggjør du rutinen, samt lar barnet ditt utforske prosessen.
Vil du være ekstra kreativ? Da kan du for eksempel lage en karakter av tannbørsten eller en hånddukke av en sokk som tar seg av tannpussen. Kanskje det er tannbørsten som må overbevises om å pusse? Du kan også la barnet ta ansvar for bamsen sin tannpuss eller leke med vokaler for å få barnet til å åpne munnen.
Når kan barnet pusse selv og hvor lang bør tannpussen være?
Generelt sies det at du skal hjelpe barn med tannpuss til de er 10 år, men ingen barn er like. La gjerne barnet lære seg tannpuss over tid slik at kvaliteten på tannpussen blir best mulig den dagen barnet skal gjøre jobben selv.
Små barn er gjerne utålmodige, derfor kan det være utfordrende å nå anbefalingen om tannpuss på to minutter to ganger om dagen.
– Et lite tips er å ha et timeglass foran barnet mens dere pusser, slik at barnet kan følge med, forteller tannlege Matehus Johansen.
Du kan også sette på denne 2 minutter lange tannpussesangen, for å gjøre tannpussen gøyere.
Hvordan pusse tenner på barn?
Allerede når første tann bryter frem skal dere begynne med tannpuss. Fra barnet er 0-2 år er det viktigste å venne barnet til rutinene. Det er også viktig å ta hensyn til barnets anatomi. Småbarn klarer ikke å spytte skikkelig, derfor er det viktig å tenke på mengde tannkrem og vann. La gjerne også barnet ligge på et mykt underlag under tannpussen i begynnelsen, og velg en tannbørste av liten størrelse med myk bust.
Fra 3-5 år kan barnet gjerne stå på en krakk, mens du holder barnets hode i armkroken. Ved å holde leppe og kinn til side med en hånd og pusse med den andre, så har du bedre kontroll på plutselige bevegelser fra barnet.
Når barna er 6-12 år har de både melketenner og permanente tenner. Tannpuss har aldri vært viktigere, og nå kan gjerne barnet begynne å pusse tennene selv. Se likevel til at det blir gjort grundig nok ved å observere noen ganger.