3 gode grunner til å trene ute selv om det er vinter

En mann og en kvinne som løper ute på vinteren.

Det er flere gode grunner til å fortsette løpetreningen ute selv om det er vinter. Men noen huskeregler er det lurt å få med seg. Få Helene Fossesholms beste tips.

Det er ingen grunn til å kun løpe innendørs selv om det er kaldt ute. Skal du delta på et løp i år, er du kanskje i gang med en strukturert treningsplan allerede. Har du vurdert å legge den utendørs?

Både til deg som er i gang, og til deg som vurderer hvorvidt du skal trene utendørs eller ikke – her er tre gode grunner til å ta treningen ute (og noen gode tips når gradene synker).    

1. D-vitamin

Når dagene er kortere og mørkere er det enda viktigere å sikre seg dagslys for å få i seg nok D-vitamin. D-vitamin er viktig for opprettholdelse av skjelett og immunforsvar. Vitaminet dannes blant annet når huden møter direkte dagslys, og i et mørkt vinterhalvår kan trening ute bidra positivt. Et vitaminrikt kosthold vil også være viktig, og D-vitamin kan fås i tran, fet fisk, margarin og lettmelk tilsatt D-vitamin.

2. Motvirker nedstemthet

I månedene med lite dagslys er det ikke uvanlig at mangelen på dagslys kan være belastende for mange. Lange perioder med mørke kan føre til både mangel på serotonin og økt mengde melatonin, som kan gjøre oss trøtte og nedstemte. FHI anbefaler å oppsøke dagslys som et av de viktigste tiltakene for å motvirke dette. En treningstur ute er derfor godt for både kroppen og hodet!

3. Variert terreng

Når snøen legger seg over landskapet, er det en ypperlig mulighet til å få prøvd litt ulikt terreng. Tenk utenfor boksen (eller løypa), og velg for eksempel sti eller jorde (vi har hørt at puddersnøløping er på vei inn!). Variert terreng er bra for å styrke flere muskler enn man vanligvis ville brukt, og variasjon kan også hjelpe på motivasjonen. Sørg bare for å være skodd etter føre med et par gode sko, gjerne med brodder dersom det er glatt.

Kle deg, men ikke for godt

– Personlig er jeg veldig glad i å trene utendørs. Jeg driver med en utendørsidrett, og da må man tåle at været ikke alltid er strålende og vindstille.

Helene Fossesholm i skiløypa

Helene Fossesholm er langrennsløper og terrengsyklist. Hun er vant til å trene i all slags vær, og tror det er mange fordeler ved å fortsette treningen utendørs når høsten kommer.

– Det er jo en tid hvor mange kanskje ikke får like mye frisk luft som om sommeren, så jeg tror det er veldig godt for både kropp og sjel å komme seg ut og få litt frisk luft, sier Fossesholm. Og etter mange år i joggesko, har hun lært seg både hva man bør, og ikke bør gjøre, når gradestokken kryper ned på blått. Særlig med tanke på antrekk.

– Når du skal trene ute i kaldt vær er det selvsagt viktig å kle seg godt. Samtidig er det viktig å kle seg med tanke på at du skal holde deg i bevegelse, så de første minuttene bør man helst kjenne at det et litt småkaldt, før man får varmen etter noen minutter i bevegelse. Kler man seg for mye, kan det ha motsatt hensikt. Det er kanskje behagelig de første minuttene, men etter hvert begynner man å svette, og da går det ikke lange tiden før man blir kald. Er du i tvil, kan du bare ta med deg et par ekstra tykkere votter, eller en tykkere lue, i drikkebeltet eller sekken. 

Men det er ikke til å stikke under stol at det av og til blir veldig kaldt flere steder i landet, og da kan det være verdt å ta forholdsregler, mener Helene.

– Er det veldig kaldt, kan det lønne seg å holde intensiteten i det lavere sjiktet, da kaldt og tørt vær tærer mer på luftveiene enn varmere vær. Ellers er det bare å nyte den friske luften, og selvfølgelig ha det moro!