Skal du komme i form til vårens løp, er det nå du bør starte. Her får du de beste tipsene for effektiv trening av langdistanseløperen og ernæringsfysiologen.
Å komme seg ut på løpetur i høstmørket eller på kalde vinterdager krever mer av oss enn når solen skinner og kveldene er lange og lyse. Har du planer om å delta i et løp til våren, er det imidlertid nå du bør sette i gang. Hva med å satse på sesongstart med Sentrumsløpet den 23. april 2022? Få deg gjerne en treningskamerat så dere kan motivere hverandre til løpet.
Vi har snakket med løper Marthe Katrine Myhre og ernæringsfysiolog Tine Sundfør om hva man bør tenke på når gradestokken synker og mørket legger seg.
Kle deg smart
– Vinteren er en viktig treningsperiode for meg. To økter hver dag i tillegg til full jobb. Det gjelder å holde tunga rett i munnen med tanke på totalbelastningen, forteller hun. Med andre ord skiller treningsopplegget hennes seg nok litt fra gjennomsnittet – hun løper hele 200 km hver uke, i tillegg til noen økter med spenst og styrke. Men selv om Marthes opplegg ikke er hverdagskost for de fleste, har hun gode råd til valg av klær, uansett ambisjonsnivå.
Her er hennes fem beste tips:
- Ullundertøy innerst, deretter en jakke som er vindtett og gjør at du holder varmen. På ekstra kalde dager bruker jeg vest i tillegg.
- Vintertights fungerer veldig bra. Det er en litt tykkere løpetights. Jeg løper aldri med stilongs, da jeg føler at det hemmer bevegeligheten i løpesteget en del.
- Buff, lue, gode sokker med ull og ordentlige votter/hansker er veldig viktig for å holde hodet og hendene varme. Dette er de verste stedene å fryse, og når du først begynner å fryse er det ofte i disse områdene.
- Pigg dine egne sko. Jeg kjøper pigger på Felleskjøpet. Ferdig piggete sko føler jeg ofte blir stive, dårlig dempet og mister den gode løpsfølelsen.
- Bruk refleks og sørg for at du er godt synlig.
Få i deg nok
Også ernæringsfysiolog Tine Sundfør heier på utendørstrening om vinteren, men sier at det er viktig å tenke litt ekstra på kostholdet når høsten kommer. Særlig er det viktig å få i seg nok vitamin D, da flere timer med dagslys forsvinner.
– Vitamin D lagres i huden vår når vi får mye sol og dagslys på huden, men i høst og vinterhalvåret må vi få D-vitamin fra maten vi spiser. Tran, fet fisk, margarin og lettmelk tilsatt vitamin D er de beste kildene.
Sundfør foreslår én av følgende kilder, og forteller at det vil dekke dagsbehovet for
D-vitamin: en teskje tran, to trankapsler, 50-60 gram fet fisk, 50 g margarin eller 5 glass lettmelk.
Ernæringsfysiologen minner også om at siden man er ekstra utsatt for forkjølelse, luftveisinfeksjoner og influensa om høsten og vinteren, bør man gjøre kroppen best mulig rustet til kamp.
– Gi immunforsvaret ditt et lite piff ved å spise mye frukt og grønnsaker med vitamin C og antioksidanter.