Sunnhet til folket

Vanskelig å svelge tabletter eller piller?

Både barn og voksne kan synes det er vrient eller vondt å svelge tabletter. Heldigvis finnes det flere gode alternativer for deg som trenger kosttilskudd.

For noen kan det å svelge en tablett oppleves som et lite mareritt. Kanskje er pillene store og det føles som de setter seg fast på vei nedover halsen.

Det å dele opp tabletten er heller ikke nødvendigvis noen suksess, for da smaker den jo plutselig så mye mer.

Gode alternativer

Faste medisiner er gjerne en nødvendighet, men det å ta tilskudd av vitaminer og mineraler velges nok ofte bort når man sliter med å få ned tablettene. Slik behøver det imidlertid ikke være.

– For dem som har problemer med å svelge tabletter, kan vitaminer og mineraler i form av tyggetablett eller i flytende form være et godt alternativ. Da står ikke svelgeproblemene i veien for å innta kosttilskudd, sier Hilde Bolsø.

Hun jobber for Orkla Health, som står bak merkevarer som Möller’s tran, Vitaminbjørner og kosttilskudd fra Collett på KIWI.

Vitaminbjørner
Vitaminbjørner
Vitaminer i bjørneform

Har du barn i huset, har du sikkert vært borti noen av produktene allerede. Det å ta vitaminbjørner er nærmest et høydepunkt for mange små, og det er nok ikke få voksne som sniker seg til en bjørn eller to når barna ikke ser det. 

– Det kan du gjerne gjøre. Vitaminbjørnene er bra også for voksne. Mens barn under 12 år bare skal ha én bjørn, er anbefalt dagsdose for de over 12 år to bjørner, forteller Bolsø.  

Flytende kosttilskudd

Sana-sol er en favoritt i flytende form, og denne er det nok mange voksne som husker fra egen barndom. Heller ikke denne er forbeholdt de minste.

Alle barn over tre år og voksne kan ta ti milliliter hver dag. Det bidrar med tilskudd av ti viktige vitaminer, og på kjøpet får du en frisk appelsinsmak.

En annen flytende vitaminbombe er Möller’s tran, som du hos KIWI får kjøpt både naturell og med en god sitronsmak. Tar du en skje tran hver dag, får du i deg Omega 3 fra fisk samt vitaminene A, D og E helt uten å svelge piller. 

Möller’s gelefisk er et annet godt Omega-3 alternativ for den som synes kapsler er ubehagelig. Disse kan selvfølgelig også tas av voksne.

Möller's tran i flytende form og som gelefisk.
Möller's tran i flytende form og som gelefisk.

Tyggetabletter og brusetablett

Foretrekker du å tygge tablettene, kan du fint gjøre det med både C- og D-vitaminene fra Collett. Begge har en frisk smak av appelsin. Og mens D-vitamin er noe svært mange av oss trenger ekstra tilskudd av om vinteren, er det flere som foretrekker å få i seg ekstra C-vitaminer for å opprettholde kroppens immunforsvar.

Du får også kjøpt C-vitamin brusetablett på hele 1000 mg i alle KIWI-butikker. Du løser den bare opp i et glass vann, og på under ett minutt har du et glass vitaminer med frisk sitronsmak klart.

Vitaminer som kan tygges eller løses opp i vann.
Vitaminer som kan tygges eller løses opp i vann.