Melk utgått på dato? Dette bruker du den til

Foto: Tove K. Breistein

Melk kan holde seg i nærmere en måned i kjøleskapet. Er du skeptisk til å drikke gammel melk er det mye annet du kan bruke den til.

En halv million nordmenn velger å helle ut melken når «best før»-datoen har passert. Hovedgrunnen? Utgått på dato, ifølge en undersøkelse gjort av melk.no

Men melk er holdbar langt over datoen, så lenge den oppbevares riktig.

– Vi har opplevd at uåpnet melk i kjøleskapet kan holde seg god i nærmere en måned, forteller Mette Nygård Havre. 

Best før, men ikke dårlig etter

Nygård Havre har vært med på å påvirke Q-meieriene til å endre datomerkingen på deres kartonger til «best før, men ikke dårlig etter».

Sammen med barna Matilde og Oskar driver Mette Nygård Havre Facebook-siden «Spis opp maten» som har som målsetting å begrense matsvinn. FOTO: Tove K. Breistein
Sammen med barna Matilde og Oskar driver Mette Nygård Havre Facebook-siden «Spis opp maten» som har som målsetting å begrense matsvinn. FOTO: Tove K. Breistein

Ernæringsrådgiver i  Opplysningskontoret for Meieriprodukter, Terese G. Arnesen, er enig i at utgått melk fint kan brukes så lenge den lukter, smaker og ser fin ut. 

– Er du skeptisk til å drikke melken etter denne datoen, kan du bruke den i for eksempel grøt, bakverk, vafler, pannekaker eller lapper, sier hun.

Ikke bruk melk som smaker eller lukter vondt

Men ifølge Arnesen bør man ikke bruke melkeprodukter som smaker eller lukter surt eller vondt. 

– All melk som selges i butikk er pasteurisert (varmebehandlet) for å ta knekken på mulige sykdomsfremkallende bakterier. Selv om melken er trygg etter varmebehandlingen vil det likevel kunne vokse fram bakterier etter den har gått ut på dato, sier hun.

Likevel tror hun de fleste vil unngå å få i seg melken før dette skjer fordi den lukter eller smaker vondt.

– Som med mye annen fersk mat og drikke bør man unngå å spise det som lukter og/eller smaker vondt eller annerledes.