Hold maten trygg

Hvor lenge holder maten seg i sommervarmen?

Det er ikke bare vi mennesker som trives i varmen. Bakteriene stortrives!

Sommervarmen krever at vi er ekstra nøye med håndtering av mat. De fleste bakterier trives best når temperaturen er som vår egen trivselstemperatur, og maten skal ikke stå lenge i varmen før den blir ødelagt og vi kan bli syke av å spise den. 

Ifølge seniorrådgiver Atle Wold i Mattilsynet, seksjon hygiene og drikkevann, er det særlig to ting vi bør huske på for å unngå å bli matforgiftet i sommervarmen. 

Unngå å bli syk 

- Hold varm mat varm og kald mat kald, sier han og forklarer at de aller fleste bakterier blir drept ved en temperatur over 70 grader. 

Derfor bør du passe på at maten du skal spise blir tilstrekkelig varmebehandlet. Husk at gjennomsteking gir lang holdbarhet og overflatesteking tilsvarende kort. 

Raskt inn i kjøleskapet

Mye av maten vi spiser om sommeren er hverken innom grillen eller komfyren. For kald mat smaker også godt i varmen. Siden dette er mat som ikke skal varmebehandles er det ekstra viktig med riktig oppbevaring både før, under og etter måltidet. 

- All mat bør oppbevares så kort tid som mulig utenfor kjøleskap eller kjølebag, sier Wold og gir en generell huskeregel. 

- Sommermat bør spises straks den er tilberedt!

Flere tips for å unngå å bli syk av maten: 

Vask hendene

God håndhygiene både før, under og etter matlaging er viktig. Bruk alltid såpe, og sørg for at håndkleet du tørker deg på er rent. Tørkepapir kan være et godt alternativ. Hvis du er syk, eller har åpne sår på hendene, bør du ikke lage mat til andre. 

Hold rå og ferdig mat fra hverandre

Rå produkter og ferdig stekt/kokt mat skal alltid oppbevares separat. Da kan ikke bakterier overføres fra den ubehandlede maten til det som er ferdig og skal spises. Når du griller kan det være lurt å lage et system der du for eksempel har rått kjøtt på venstre side av grillen, mens det ferdigstekte kjøttet puttes på et fat på høyre side. 

Bruk rene redskaper

Skjærebrett og redskap kan overføre bakterier fra de ulike matvarene. Det er viktig å bruke forskjellige redskaper og skjærebrett for det som er rått og det som er ferdig stekt/kokt. Vær ekstra nøye hvis du håndterer fjærkre. 

Sørg for tilstrekkelig oppvarming av maten, eller rask nedkjøling

Som en generell regel bør alt fjørfekjøtt, alle rå kjøttfarseprodukter, bearbeidede kjøttprodukter som hamburgere og pølser gjennomstekes til det har en kjernetemperatur på 75 grader. Dette kan ofte være en utfordring når man griller, og dessverre er det mange som tar litt for lett på dette, sier Wold. 

Rå farseprodukter er for øvrig dårlig egnet på grill fordi det er vanskelig å gjennomsteke siden utgangspunktet er en frossen kjøttvare, mener han. 

Hold varm mat varm og kald mat kald

Varm mat bør holde over 60 grader ved servering. Er maten lunken vil bakterieveksten gå fortere. Hvis det er lenge til maten skal spises kan det derfor være lurt å kjøle maten raskt ned og heller varme den opp igjen senere. 

Kald mat har ekstra kort holdbarhet i sommervarmen, og enkelte matvarer bør du være særlig påpasselige med.

- Vær ekstra nøye med å holde lett bedervelige matvarer kjølige. Det gjelder blant annet mat som inneholder melkeprodukter og egg. Men også kjøtt, fisk og fjørfe, samt produkter av dette, sier Atle Wold i Mattilsynet.

Slik handler du i sommervarmen

Riktig oppbevaring av mat starter allerede på handleturen. 

- Skal du ut på en omfattende handlerunde bør du gjøre matinnkjøpene helt til slutt, slik at maten ikke blir stående i en varm bil, sier Wold og gir følgende råd: 

- Putt den dypfryste maten nederst i handleposen. Fyll deretter på med de matvarene som har størst behov for kjølig lagring. Dersom du vet at det vil ta tid før maten kommer i 

kjøleskap, bør du sørge for at lett bedervelige matvarer som kjøtt og fisk oppbevares i en egnet kjølebag.