Har du datoskrekk?

Dette er reaksjonene etter KIWI og Q-Meieriets datostunt

Et lite datostunt viste at mange fortsatt har «datoskrekk». Det er imidlertid også et stort engasjement for at vi sammen kan jobbe for å få ned matsvinnet!

Hvert år kastes 100 millioner liter melk i Norge, og sammen med kundene ønsker KIWI og Q-Meieriene å gjøre noe med dette.

Dette krever at vi alle tar vår del av ansvaret, og at butikkene har rutiner som gjør det lettere for kundene å gjøre gode, bærekraftige valg i kjøledisken.

Skjult kamera

For å finne ut hvor viktig datostemplingen er for kundene, ville KIWI og Q-Meieriene sjekke hva som skjedde hvis best før-datoen på all Q-melk ble fjernet.

Kundenes reaksjoner ble fanget opp av skjult kamera, se resultatet her:

I etterkant av dette har både KIWI og Q-Meieriene mottatt mange tilbakemeldinger, og det er tydelig at våre kunder er engasjerte og ønsker å delta i den viktige dugnaden med å få ned antall liter melk som går til spille. 

Holdbar lenge etter 

At en felles dugnad er løsningen, er vi ikke i tvil om. Når KIWI får inn nye varer er rullering viktig. Det betyr for eksempel at den melken med kortest holdbarhet settes foran i kjøleskapet, mens den med lengst holdbarhet settes bakerst.

For butikken er det mest hensiktsmessig at varen med kortest holdbarhet blir solgt først, slik at de unngår unødvendig matsvinn. For de fleste kundene har det som regel liten betydning hvilken dato det står på kartongen, da man ofte skal ta i bruk melken i løpet av noen dager etter innkjøp. Og sannheten er at melken dessuten er holdbar lenge etter at datoen på kartongen er passert.  

Få korte armer

Du er likevel ikke alene hvis du har litt lange armer når du handler meieriprodukter. Det er helt naturlig å ønske seg så ferske varer som mulig, men for å få ned matsvinnet er det viktig at vi jobber sammen.

Vet du at du skal bruke melken i løpet av de nærmeste dagene og ikke er avhengig av 14 dagers holdbarhet, er det for eksempel helt greit å velge en kartong fremst i skapet. Kanskje er du også så heldig at du finner en kartong i disken med nedprisede varer på grunn av at best før-datoen er rett rundt hjørnet? Denne melken er fortsatt god til både drikking og matlaging i flere dager – og den kan også fint fryses ned til senere bruk.

Riktig temperatur i kjøleskapet 

Disse deltok i nettmøtet: Aina Margrete Sæbøe Olsen, Butikksjef KIWI Gullaug, KIWI-sjef Jan Paul Bjørkøy, Q-sjef Bent Myrdahl, Kristine Aasheim, adm. dir O. Kavli AS, melkesjef Kristoffer Baastad i Q-Meieriene og markedssjef Pål Rasmussen i Q-Meieriene.
Disse deltok i nettmøtet: Aina Margrete Sæbøe Olsen, Butikksjef KIWI Gullaug, KIWI-sjef Jan Paul Bjørkøy, Q-sjef Bent Myrdahl, Kristine Aasheim, adm. dir O. Kavli AS, melkesjef Kristoffer Baastad i Q-Meieriene og markedssjef Pål Rasmussen i Q-Meieriene.

Tirsdag 5. november gjennomførte KIWI og Q-meieriene også et nettmøte, der kundene ble invitert til å komme med tanker og spørsmål rundt melk og datomerking.

Tilbakemeldingene fra kundene viser at mange har samme engasjement for å redusere matsvinn, og at de fleste også selv har erfart at holdbarhetsdatoen kun er en pekepinn.

Mange forteller at de har drukket melk som hadde passert best før-datoen med flere måneder uten at de merket forskjell på smaken, og det kom også inn tips om å bruke melken i matlaging hvis den ikke lenger smaker like friskt.

Både Q-Meieriene og kunder kom også med råd om å sjekke temperaturen i kjøleskapet. I et rent kjøleskap med optimal temperatur mellom én og fire grader, holder melken og andre meieriprodukter seg godt lenge etter best før-datoen.  

undersak nettmøte