Reduksjon av matsvinn

Har du sett dette merket og vet hva det betyr?

Har du sett det nye merket ved siden av datostemplingen på matvarene du kjøper? Merket er en påminnelse om at veldig mange produkter ofte er gode etter «best før»-datoen.

Vi kaster altfor mye fullt brukbar mat, og en vanlig grunn er at den har gått ut på dato. Dette til tross for at maten er merket med «best før» og ikke «siste forbruksdag». 

Når vi ser at datoen på stempelet nærmer seg blir vi mer skeptiske, og terskelen for å kaste produktet når vi rydder i kjøleskapet senkes betraktelig.  

Et tilleggsmerke

Dette er bakgrunnen for at KIWI har fått et nytt merke på en rekke matvarer. Det godt synlige merket skal minne oss på å bruke sansene, og ikke utelukkende se på datomerkingen når vi avgjør om maten er dårlig eller ikke.  

 – «Se Lukt Smak» er en tilleggsmerking til «Best før»-dato. Formålet med merkingen er å redusere unødvendig matsvinn. Merket er altså en oppfordring til alle forbrukere om å se, lukte og smake før de kaster mat som har passert «best før»-datoen, sier leder for kvalitet og bærekraft i Unil, Wibecke Ødegård Johansen.  

First Price gryteklart pinnekjøtt er blant produktene som hittil har fått tilleggsmerkingen «Se Lukt Smak». Merket oppfordrer deg til ikke å utelukkende se på «best før»-merkingen.
First Price gryteklart pinnekjøtt er blant produktene som hittil har fått tilleggsmerkingen «Se Lukt Smak». Merket oppfordrer deg til ikke å utelukkende se på «best før»-merkingen.

Merket er allerede å se på mange av KIWIs egne merkevarer merket med «best-før» dato. Målet er at det skal finnes på alle produkter fra Unil, som produserer NorgesGruppens egne merkevarer.

Slik merkes matvarene

Best før: 

De fleste matvarer skal merkes med «best før» etterfulgt av dato eller «best før utgangen av» etterfulgt av måned. Datoen angir hvor lenge varen holder seg i uåpnet forpakning uten å tape kvalitet eller andre egenskaper. Varer merket med «best før» kan også selges etter datoutløpet. 

 

Siste forbruksdag: 

Lettbedervelige matvarer, som kan bli helsefarlig, skal merkes med «siste forbruksdag» etterfulgt av datoen. Slike matvarer skal ikke selges etter at datoen er gått ut. 

Kilde: Mattilsynet