Melk som har gått ut på dato? Dette kan du bruke den til

Visste du at melk ofte kan brukes etter «best før»-datoen? Se hvordan du enkelt kan vurdere om melken er trygg å drikke, samt få gode tips til hva du kan bruke melkerestene til.

En halv million nordmenn velger å helle ut melken når “best før”-datoen har passert. Hovedgrunnen? Utgått på dato, ifølge en undersøkelse gjort av melk.no. Melk kan imidlertid være holdbar langt over datoen, så lenge den oppbevares riktig. 

Riktig oppbevaring betyr stabil temperatur på maks fire grader. Mitt tips er å oppbevare melken liggende midt i kjøleskapet for mest mulig stabil temperatur, forteller styreleder i Q-Meieriene, Kristine Aasheim. 

Gjør du dette kan melken holde seg frisk og god i mange dager - og utover «best før»-dato. Og dersom du er skeptisk til å drikke den, kan du for eksempel bruke den i grøt, bakverk, vafler, pannekaker eller lapper. 

Best før, men ikke dårlig etter 

Stol på sansene dine. Når du bruker sansene er det en bedre indikator på om melken er god, enn stemplet datomerking. Ikke bruk melkeprodukter som smaker eller lukter surt eller vondt.

Så lenge «se-lukt-smak-testen» forteller deg at det ikke er noen avvik, kan melk brukes som drikke og til all matlaging. 

Skjermbilde 2023-11-17 kl. 16.58.43.png
Styreleder i Q-Meieriene, Kristine Aasheim.

Aasheim har telefonnummeret sitt på melkekartongen, og vet derfor at mange melkedrikkere der ute er flinke til å bruke sansene. 

– Jeg får ofte meldinger og bilder fra Q-fansen som drikker melk både to og tre uker etter «best før»-datoen, som et bevis på at melken ikke er dårlig. Det gir jo også litt god samvittighet og vågemot, siden de drikker den på tross av datomerkingen, avslutter styreleder i Q-meieriene, Kristine Aasheim.

q.meieriene-kopi.png
Du finner en rekke ulike typer Q-melk i KIWI.

Frys det ned 

Den enkleste måten å spare penger på er ved å kaste mindre mat. Det er godt for lommeboken og godt for miljøet. Andre tips for å redde meierivarer, er for eksempel å fryse ned fløterester til saus, supper og andre matretter som skal kokes. Har du en hel fløte til overs, kan denne også fryses i en uåpnet kartong. 

Tips til matpakka: Liker barnet ditt Skyr mini? Frys ned posen, og legg den rett i matpakka. Innholdet tiner før lunsj, samtidig som posen fungerer som et kjøleelement for resten av skolematen.

Melk med mening

Visste du at hver gang du kjøper smøreost og kaviar fra Kavli eller melk, rømme og yoghurt fra Q-Meieriene, så gjør du samtidig en god handling? 

Kavlifondet eier hele Kavlikonsernet, med Kavli og Q-Meieriene i Norge. Kavlifondet deler ut overskuddet fra Kavlikonsernet. Det har de gjort i over 60 år. Siden 2013 har Kavlifondet delt ut drøyt 800 millioner kroner til gode formål innen humanitært arbeid, forskning og kultur. Det er takket være deg som velger produkter fra Kavli og Q-Meieriene når du handler! 

Kavlifondet ønsker å skape positive ringvirkninger både i enkeltmenneskers liv, men også for samfunnet. Tildelingene skal bidra til å løse vår tids store samfunnsutfordringer, spesielt innenfor temaer som psykisk helse hos barn og unge og klima og miljø.  

Med overskuddet fra Kavli og Q-Meieriene har Kavlifondet blant annet bidratt til etablering av matsentraler over hele Norge. Matsentralene samler inn og omfordeler overskuddsmat fra matvarebransjen gratis til ideelle organisasjoner.

Har du et prosjekt? Da kan du tipse Kavlifondet om det her.

Kilde: Kavlifondet