SLIK VARER FRUKT OG GRØNT LENGER

Ikke oppbevar disse fruktene sammen

Er du en av mange som gjør denne tabben?

Frukt og grønt er stort sett ferskvare, og bør helst spises opp i løpet av kort tid. Likevel finnes det mange tips og triks som gjør at du kan få glede av næringsbombene litt lenger.

Ernæringsfysiolog i BAMA, Gunn Helene Arsky, forteller at mange irriterer seg over at frukt og grønt fort blir overmoden og dårlig.

– Noen steder hender det at potetene får for mye lys, de bør helst ligge på et mørkt lager. Hjemme oppbevarer man kanskje banan sammen med epler, og ergrer seg over at bananene blir brune så fort. 

Arsky forklarer i tillegg at man fort kan glemme bort grønnsakssuffen i kjøleskapet. 

– Du fyller skuffen opp, og så tenker du ikke noe mer på den. Derfor er det viktig å bare kjøpe så mye som du har tenkt til å spise, og så heller handle på nytt når du vet hva du skal spise da. Mye som kjøpes «for sikkerhets skyld» ender i søpla fordi man ikke planlegger å bruke det.

Grønnsaker kan fort glemmes i grønnsaksskuffen i kjøleskapet. Et godt tips er derfor ikke å kjøpe mer enn man planlegger å spise.
Grønnsaker kan fort glemmes i grønnsaksskuffen i kjøleskapet. Et godt tips er derfor ikke å kjøpe mer enn man planlegger å spise.

– Noen typer er ekstra sensitive

Mange kjøper mye frukt og grønt, i håp om at det skal gjøre at man spiser mer. Ikke minst ser det fint ut på benken!

Dette bør vi unngå, sier ernæringsfysiologen.

–  En stor kilde til feil oppbevaring, er mangel på kunnskap. Det er viktig å huske at frukt og grønt er ferskvare, så kjøp det du skal spise, ikke kjøp mer enn det. Og alle produkter er unike og krever ulik oppbevaring. 

Og det er spesielt noen typer som er ekstra sensitive for romtemperatur og hverdagslys. 

– Nylig overhørte jeg noen som lurte på hva som var galt med moderne blåbær, spesielt de som lå i små beger. «For etter bare noen dagers oppbevaring på kjøkkenbenken, mugnet de!». Bær er eksepsjonelt skjøre og må alltid oppbevares kjølig! Jeg vil si han var heldig som fikk dem til å vare så lenge i romtemperatur, sier hun.