Slik reduserer du matsvinn

Dette kan ødelegge maten din

Kaster du for mye mat? Kjøleskaptemperaturen kan være synderen.

I Norge kaster en gjennomsnittlig norsk forbruker 42 kg mat hvert år. I verden blir en tredel av all mat som produseres, kastet.

Heldigvis er det mye hver enkelt kan gjøre for å minske dette.

Seniorrådgiver Catherine Signe Svindland i Mattilsynet tror mange har for høy varme i kjøleskapet.

– For høy temperatur i kjøleskapet kan føre til bakterievekst i matvarene, og normalt bør temperaturene i kjøleskapet være 4 grader eller lavere. Sjekk med et termometer, sier hun.

Best før, men ikke dårlig etter

Passer du på temperaturen, kan også melken holde seg lenger, tipser Hanne Sofie Hilland i Q-meieriene.

- Hvis melken er oppbevart under 4 grader gjennom hele holdbarhetstiden kan den holde lengre enn påstemplet dato, sier hun.

Det er heller ikke slik at du nødvendigvis må kaste melken din etter utløpsdato.

Melkekartongene til Q-Meieriene er merket «best før, men ikke dårlig etter» på datomerkingen, slik at flere skal bruke sansene sine og vurdere om melken er brukbar før den tømmes ut.

- Du må se, lukte og smake for å vurdere om melken er «ikke dårlig etter». Er melken klumpete eller sur, skal den ikke drikkes. Da kan den helles ut, forteller Hilland.MELK: Utløpsdatoen er ikke alltid synonymt med at du må kaste melken.

Hold orden

Det er ikke bare gradestokken du bør følge med på for å holde alt optimalt. Pass også på hvor mye du har i kjøleskapet.  

- Et fullt kjøleskap gir mindre gjennomstrømming av luft og temperaturen kan lett bli for høy. I tillegg er det viktig å holde god orden i kjøleskapet og plassere lett bedervelige matvarer som kjøtt og fisk nederst i skapet, som gjerne er den kaldeste delen, sier seniorrådgiver Catherine Signe Svindland i Mattilsynet.

Unngå forurensning i kjøleskapet

Foruten å føre til mindre matsvinn, kan også god kjøleskapskultur forhindre at du blir syk.

Du visste mest sannsynlig at det å plassere varm mat rett inn i kjøleskapet ville være en dum idé. Men visste du at hvor lang tid du bruker på å avkjøle maten også er veldig viktig?

– Langsom avkjøling øker faren for vekst av bakterier i maten, så avkjølingen bør skje så raskt som mulig. Du kan avkjøle en kjele med varm mat ved å sette den i oppvaskkummen med kaldt vann som ikke går over kanten på kjelen, og røre rundt i kjelen til maten er avkjølt. Avkjøling bør skje før maten pakkes inn eller emballeres, forklarer Svindland.

Vinn ditt eget kjøleskapstermometer

Hva gjør du for å redusere eget matsvinn? Del dine beste tips med oss, så kan du vinne både kjøleskapstermometer, heder og ære! Ti vinnere får hver sin premie, mens det beste tipset vil bli satt ekstra pris på gjennom Q-Meierienes kanaler.

Registrere ditt tips/idé her innen 1. mars.