Slik reduserer du matsvinn

Dette kan ødelegge maten din

Kaster du for mye mat? Kjøleskaptemperaturen kan være synderen.

I Norge kaster en gjennomsnittlig norsk forbruker 42 kg mat hvert år. I verden blir en tredel av all mat som produseres, kastet.

Heldigvis er det mye hver enkelt kan gjøre for å minske dette.

Seniorrådgiver Catherine Signe Svindland i Mattilsynet tror mange har for høy varme i kjøleskapet.

– For høy temperatur i kjøleskapet kan føre til bakterievekst i matvarene, og normalt bør temperaturene i kjøleskapet være 4 grader eller lavere. Sjekk med et termometer, sier hun.

Best før, men ikke dårlig etter

Passer du på temperaturen, kan også melken holde seg lenger, tipser Hanne Sofie Hilland i Q-meieriene.

- Hvis melken er oppbevart under 4 grader gjennom hele holdbarhetstiden kan den holde lengre enn påstemplet dato, sier hun.

Det er heller ikke slik at du nødvendigvis må kaste melken din etter utløpsdato.

Melkekartongene til Q-Meieriene er merket «best før, men ikke dårlig etter» på datomerkingen, slik at flere skal bruke sansene sine og vurdere om melken er brukbar før den tømmes ut.

- Du må se, lukte og smake for å vurdere om melken er «ikke dårlig etter». Er melken klumpete eller sur, skal den ikke drikkes. Da kan den helles ut, forteller Hilland.

MELK: Utløpsdatoen er ikke alltid synonymt med at du må kaste melken.
MELK: Utløpsdatoen er ikke alltid synonymt med at du må kaste melken.

Hold orden

Det er ikke bare gradestokken du bør følge med på for å holde alt optimalt. Pass også på hvor mye du har i kjøleskapet.  

- Et fullt kjøleskap gir mindre gjennomstrømming av luft og temperaturen kan lett bli for høy. I tillegg er det viktig å holde god orden i kjøleskapet og plassere lett bedervelige matvarer som kjøtt og fisk nederst i skapet, som gjerne er den kaldeste delen, sier seniorrådgiver Catherine Signe Svindland i Mattilsynet.

Unngå forurensning i kjøleskapet

Foruten å føre til mindre matsvinn, kan også god kjøleskapskultur forhindre at du blir syk.

Du visste mest sannsynlig at det å plassere varm mat rett inn i kjøleskapet ville være en dum idé. Men visste du at hvor lang tid du bruker på å avkjøle maten også er veldig viktig?

– Langsom avkjøling øker faren for vekst av bakterier i maten, så avkjølingen bør skje så raskt som mulig. Du kan avkjøle en kjele med varm mat ved å sette den i oppvaskkummen med kaldt vann som ikke går over kanten på kjelen, og røre rundt i kjelen til maten er avkjølt. Avkjøling bør skje før maten pakkes inn eller emballeres, forklarer Svindland.

q-konkurranse