Q-Meieriene deler sine beste råd

Kokkens fem beste tips for å kaste mindre mat

Er du en matredder som bruker sansene, er flink til å spise rester og inspirerer andre til å redusere matsvinn? Eller skulle du ønske at du var bedre? Her får du fem tips til hvordan du kan kaste mindre mat.

I 2019 kastet vi i Norge mer enn 417 000 tonn spiselig mat. Det utgjør over 170 kilo for en gjennomsnittsfamilie på fire, mer presist hele 42,6 kilo mat fra hver og en av oss på hjemmebane - hvert år. Et av FNs bærekraftsmål er at matsvinnet globalt skal halveres innen 2030, og for å lykkes med det må forbrukerne gjøre en innsats. Økt kunnskap og bevissthet rundt eget avfall er et godt skritt på veien.

Tore Jacobsen, Q-Meierienes egen Matredderkokk.

– Det enkleste og beste vi alle kan gjøre for å bidra til et bedre miljø, er å spise opp maten vi

 kjøper. Vi vet at forbrukerne gjerne ønsker å redusere matsvinnet, men mye tyder på at mange synes det kan være krevende å gjennomføre i praksis, sier Tore Jacobsen, Q-Meierienes egen Matredderkokk, og fortsetter:

– Uavhengig av om det er kjøtt, frukt, brød eller meieriprodukter som kastes så viser matsvinndebatten at vi sløser enorme mengder ressurser. Det positive er at vi faktisk kan gjøre en stor forskjell med små og enkle grep.

Her er Matredderkokken sine beste tips til å kaste mindre mat:

1. Se, lukt og smak

Bruk sansene dine før du eventuelt kaster mat som har overskredet "best-før"-dato. Best før betyr ikke dårlig etter. Som et ledd i kampen mot matsvinn var Q-Meieriene først ute med tilleggsmerkingen «Best før, men ikke dårlig etter» på sine meieriprodukter i 2017. Målet var at flere skulle ta i bruk sansene sine før de kastet melken.

2. Planlegg innkjøpet

Trenger du egentlig den beste datoen, om du skal bruke melken i dag? Dersom man planlegger, tar bevisste valg når man handler, dropper den lange armen i butikkhylla og plukker varer som har god nok holdbarhetsdato for tiltenkt bruk, så kommer vi langt. Om man vet at man skal spise varen i dag, trenger man ikke 14 dager holdbarhet frem i tid.

3. Redd de single bananene

Hver dag kastes det mer enn 60 000 bananer i Norge. Vær med å redde de single banene. De smaker like godt selv om de ikke er i en klase.

4. Ta en tur innom nedprisetdisken

Du kan finne mye godt i nedprisetdisken. Hver kveld går butikkmedarbeiderne gjennom hyllene for å finne varer som snart går ut på dato. Disse varene blir samlet i faste kjøledisker eller hyller som er godt merket, slik at kundene vet hvor de kan finne de nedprisede varene.

I tillegg til diskene med nedpriset mat har mange KIWI-butikker en avtale med veldedige organisasjoner om at de kan hente mat som snart går ut på dato.

5. Frys ned meierivarer

Frys ned meieriproduktene som du ikke rekker å bruke. Slik unngår du at varene havner i søpla. De kan fort bli til lapper, vafler eller smoothie.

Ulike matvarer samlet i et bilde.
Bruk sansene dine. Slik kan du unngå å kaste mat som er helt spiselig.

Q-Matredderdagen

Hvert år arrangerer Q-Meieriene Norges største matredderdag, der de ønsker å bidra til økt kunnskapsdeling i kampen mot matsvinn. I fjor ble matredderdagen gjennomført onsdag 27.oktober. Vil du lære mer om matredding? Se hele sendingen fra matredderdagen her.