Q-Meieriene deler sine beste råd

Kokkens fem beste tips for å kaste mindre mat

Er du en matredder som bruker sansene, er flink til å spise rester og inspirerer andre til å redusere matsvinn? Eller skulle du ønske at du var bedre? Her får du fem tips til hvordan du kan kaste mindre mat.

I 2020 kastet vi i Norge mer enn 454 350 tonn spiselig mat. Husholdninger kaster klart mest, hele 40,3 kilo mat per person. I en gjennomsnittsfamilie på fire blir det til sammen 161,3 kilo. Et av FNs bærekraftsmål er at matsvinnet globalt skal halveres innen 2030, og for å lykkes med det må forbrukerne gjøre en innsats. Økt kunnskap og bevissthet rundt eget avfall er et godt skritt på veien.

Tore Jacobsen, Q-Meierienes egen Matredderkokk.

– Det enkleste og beste vi alle kan gjøre for å bidra til et bedre miljø, er å spise opp maten vi kjøper. Vi vet at forbrukerne gjerne ønsker å redusere matsvinnet, men mye tyder på at mange synes det kan være krevende å gjennomføre i praksis, sier Tore Jacobsen, Q-Meierienes egen Matredderkokk, og fortsetter:

– Uavhengig av om det er kjøtt, frukt, brød eller meieriprodukter som kastes, så viser matsvinndebatten at vi sløser enorme mengder ressurser. Det positive er at vi faktisk kan gjøre en stor forskjell med små og enkle grep.

Her er Matredderkokken sine beste tips til å kaste mindre mat:

1. Se, lukt og smak

Bruk sansene dine før du eventuelt kaster mat som har overskredet "best-før"-dato. Best før betyr ikke dårlig etter. Som et ledd i kampen mot matsvinn var Q-Meieriene først ute med tilleggsmerkingen «Best før, men ikke dårlig etter» på sine meieriprodukter i 2017. Målet var at flere skulle ta i bruk sansene sine før de kastet melken.

2. Planlegg innkjøpet

Trenger du egentlig den beste datoen, om du skal bruke melken i dag? Dersom man planlegger, tar bevisste valg når man handler, dropper den lange armen i butikkhylla og plukker varer som har god nok holdbarhetsdato for tiltenkt bruk, så kommer vi langt. Om man vet at man skal spise varen i dag, trenger man ikke 14 dager holdbarhet frem i tid.

3. Redd de single bananene

Hver dag kastes det mer enn 140 000 bananer i Norge. Vær med å redde de single banene. De smaker like godt selv om de ikke er i en klase.

4. Ta en tur innom nedprisetdisken

Du kan finne mye godt i nedprisetdisken. Hver kveld går butikkmedarbeiderne gjennom hyllene for å finne varer som snart går ut på dato. Disse varene blir samlet i faste kjøledisker eller hyller som er godt merket, slik at kundene vet hvor de kan finne de nedprisede varene.

I KIWI finner du også nedpriset frukt og grønt i “Fortsatt god”-kassa til kr. 9 per kilo, og du får også halv pris på gårsdagens brød og bakervarerI tillegg til nedpriset mat, har mange KIWI-butikker en avtale med veldedige organisasjoner om at de kan hente mat som snart går ut på dato.

5. Frys ned meierivarer

Visste du at du kan fryse ned meieriproduktene som du ikke rekker å bruke? Slik unngår du at varene havner i søpla. De kan fort bli til smakfulle lapper, vafler eller smoothie.

Ulike matvarer samlet i et bilde.
Bruk sansene dine. Slik kan du unngå å kaste mat som er helt spiselig.

Q-Matredderdagen

Hvert år arrangerer Q-Meieriene Norges største matredderdag, der de ønsker å bidra til økt kunnskapsdeling i kampen mot matsvinn. I år gjennomføres Q Matredderdagen 2023 digitalt den 8. juni, og alle 9. klasser i Norge er invitert. Vil du lære mer om matredding? Meld på din skoleklasse her.