Slik gjør du restemiddagen til et festmåltid

Foto: iStock

Pepper, olivenolje, honning, eddik, balsamico og sennep kan være med på å redde en trist resterett.

– Det er lite som frister mindre enn en plastboks med dugg på lokket, med kald pasta eller en bit fiskegrateng fra i går. Selv tacoen som smakte så godt på fredag er lite fristende lørdag kveld, sier Sara Døscher, som har skrevet «Restekjærlighet», en kokebok der gårsdagens mat er i sentrum. 

Resultatet er gjerne at vi skyver disse restene lenger og lenger inn i kjøleskapet, forklarer hun. Og når vi omsider får øye på dem igjen ender det med at vi kaster alt fordi de har blitt for gamle.

Sara Døscher, forfatter av boken «Restekjærlighet», en kokebok der gårdagens mat er i sentrum FOTO: Nicolai Bauer
Sara Døscher, forfatter av boken «Restekjærlighet», en kokebok der gårdagens mat er i sentrum FOTO: Nicolai Bauer

Tryll frem en ny rett

Trikset er, ifølge den erfarne restebrukeren, å planlegge hva vi skal gjøre med middagsrestene mens vi lager middagen. 

– Hvis du allerede da har en god idé til hvordan du kan forvandle maten til noe nytt dagen etter, er du langt på vei, sier hun og fortsetter:  

– Tenk deg at du skal gjenskape restene fra i går til noe nytt og velsmakende i dag. 

Piff opp maten!

Men selv for en som er vant til å lage mat, trengs det litt ekstra dersom vi skal forvandle kjedelige resteretter til et lite festmåltid. 

– Et absolutt must er en skikkelig god pepperkvern full av hele, sorte pepperkorn. Det er også viktig å ha en god olivenolje (extra virgin), honning, eddik, balsamico og sennep. Med dette på kjøkkenbenken kan du alltid redde en trist resterett, smiler Døscher.

Andre ting som kan piffe opp restematen er chili, lime, sitron, ingefær og karri. Og har du egg kan du alltids lage en omelett. 

– Omelettrøre er en super base for restematen din. Bland inn det du har, stek og server! Sier Døscher.

Lenkeliste

Tilsetter ulike smaker

En annen som er flink til å utnytte rester er Astrid Bjerke, seniorrådgiver i Framtiden i våre hender.

Astrid Bjerke, seniorrådgiver i Framtiden i våre hender
Astrid Bjerke, seniorrådgiver i Framtiden i våre hender

– Jeg har alltid en del rotgrønnsaker i huset. De holder lenge og gjør at jeg kan lage et fullgodt måltid ut av de restene jeg har, nesten uansett hva det skulle være, sier hun. 

Andre ting hun synes det er praktisk å ha i skapet er soltørkede tomater, pesto, ris, spaghetti, tomatpuré og hermetisk sopp. I tillegg har hun alltid oljer, eddik og soyasaus, og gjerne flere gode krydder og urter.

– Jeg er opptatt av ting som gjør at jeg kan smakstilsette maten i ulike retninger, sier hun og forteller om kjelen med restepoteter som var igjen etter at hun hadde hatt middagsgjester for noen uker siden. I løpet av noen dager ble potetrestene forvandlet til både mos, potetsalat og lapper. 

– Ta vare på følelsen av å være flink, og ros deg selv for at du brukte restene, sier Bjerke.