Kaster du for mye mat?

Med enkle grep kan du halvere ditt eget matsvinn

Bruker du fryseren riktig, kan du faktisk halvere ditt eget matsvinn. Familier med dårlig tid vil ha ekstra mye å spare på å følge noen enkle «frysevettregler».

En innsiktsrapport fra Matvett og Østfoldforskning viser at de med dårlig tid er blant de som kaster aller mest.

- Tallene viser at hvert 10. minutt kaster vi fem tonn fullt spiselig mat i Norge. Hele 62 prosent av dette matsvinnet skjer hjemme hos deg og meg, sier markedsdirektør Malin Valdal Corneliussen i Findus.

Liten tid til å planlegge måltidene er en av hovedgrunnene til at vi kaster mer mat enn nødvendig, og grønnsaker er blant det vi kaster mest av. Det er her Findus gjerne ønsker å bidra til mindre matsvinn.

Bruk fryseren smart

– Å fryse maten er som å trykke på naturens egen pauseknapp. Den lange holdbarheten som fryst mat får, og det at du kan ta ut akkurat så mye som du behøver og la resten ligge i fryseren til når du faktisk skal spise maten, gjør at du kan redusere matsvinnet hjemme med så mye som 50 prosent, forteller bærekraftsjef Maria Svantemark i Findus.

Hun påpeker at med fryste grønnsaker tilgjengelig, trenger du ikke tenke på at du må bruke opp grønnsaksrester i kjøleskapet før de blir dårlige. Wok er et eksempel på en middagsrett der det ofte kan bli mye matsvinn av grønnsakene som blir liggende igjen. Hva med heller å bruke en fryst grønnsaksblanding?

– Du slipper å måtte planlegge for mye i en hektisk hverdag hvis du bruker fryseren smart. Det er lett å alltid ha tilgjengelig mat i fryseren. Grønnsakene er ferdig kuttet, og du kan velge blandinger med ulike grønnsaker som gjør at man lettere kan tilberede mat med mindre svinn, sier Svantemark.

Slik bruker du fryseren riktig

Sammen med Matvett har Findus satt sammen en liste med 10 «frysevettregler» som kan hjelpe deg til å bruke fryseren din smartere, og redusere eget matsvinn i samme slengen:

  1. Fryseren er en naturlig måte å ta vare på maten på, som gir lang holdbarhet.
  2. Frys ned mat du ikke får spist; både mat med kort holdbarhet og rester fra måltidene.
  3. Ikke bruk fryseren kun til oppbevaring, men bruk maten du har der.
  4. Hold orden og oversikt over maten du har i fryseren, så blir det lettere å planlegge.
  5. Ved storhandel kan det være smart å handle noe fryst.
  6. Varm mat avkjøles raskt før den legges i fryseren.
  7. Oppbevar maten i tett emballasje i fryseren.
  8. Fryste grønnsaker, ferdigretter og matrester tilberedes direkte fra fryst.
  9. Fryst fisk og kjøtt bør tines raskt i en tett pose som legges i kaldt vann.
  10. Husk at fryseren din bør holde minus 18 grader.

Kilde: Matvett og Findus

Fryste grønnsaker er like næringsrike som ferske

Kyllingwok laget med Wok Classic fra Findus.JPG

- Grønnsakene fra Findus er ikke bare høstet på sitt beste – de er også ferskdampet. Det betyr at vi damper grønnsakene raskt, for deretter å fryse dem ned, mens de fortsatt er helt ferske, sier Findus-kokk Ingvild Bøhm-Pedersen.

Du finner wok-blandinger og fryste grønnsaksblandinger fra Findus, Eldorado og First Price i alle KIWIs butikker.