Kaster du for mye mat?

Slik kan du bruke fryseren til å halvere ditt eget matsvinn

Bruker du fryseren riktig, kan du faktisk halvere ditt eget matsvinn. Familier med dårlig tid vil ha ekstra mye å spare på å følge noen enkle «frysevettregler».

Ifølge en rapport fra Matvett kastes det årlig rundt 450 000 tonn fullt spiselig mat, og for en familie på to barn og to voksne utgjør dette rundt 160 kg i året. Dårlig tid, endring i planer og mat som blir glemt innerst i kjøleskapet trekkes frem som hovedårsaker til at såpass mye mat havner i søpla. 

I en travel hverdag med både jobb, barnehage, skole og fritidsaktiviteter, er det av og til vanskelig å finne tid til å planlegge måltidene. Generelt er grønnsaker noe av det som blir kastet mest, og det er her Findus gjerne ønsker å bidra til mindre matsvinn.

Bruk fryseren smart

– Å fryse maten er som å trykke på naturens egen pauseknapp. Den lange holdbarheten som fryst mat får, og det at du kan ta ut akkurat så mye som du behøver og la resten ligge i fryseren til når du faktisk skal spise maten, gjør at du kan redusere matsvinnet hjemme med så mye som 50 prosent når du velger fryst mat, forteller Cathrine Westerlind som er nordisk bærekraftansvarlig i Findus.

Findus classic wok. Foto: Findus

Hun påpeker at med fryste grønnsaker tilgjengelig, trenger du ikke tenke på at du må bruke opp grønnsaksrester i kjøleskapet før de blir dårlige. Wok er et klassisk eksempel på en middagsrett som ofte gir mye grønnsaksrester som kan føre til matsvinn. Westerlind foreslår å prøve en fryst grønnsaksblanding.

– Du slipper å måtte planlegge for mye i en hektisk hverdag hvis du bruker fryseren smart. Det er lett å alltid ha tilgjengelig mat i fryseren. Grønnsakene er ferdig kuttet, og du kan velge blandinger med ulike grønnsaker som gjør at man lettere kan tilberede mat med mindre svinn, sier Westerlind.

ytt i Panne original passer alene, men fungerer også utmerket som en base for å blande inn det du måtte ha av rester av kjøtt, egg urter eller grønnsaker.
Pytt i Panne kan fint spises som den er, men fungerer også utmerket som en base for å blande inn det du måtte ha av rester av kjøtt, egg, urter eller grønnsaker.

3 ting du kanskje ikke visste at du kan putte i fryseren 

Det er imidlertid ikke bare grønnsaker fra frysedisken som kan oppbevares i fryseren. Også rester av fersk frukt, urter og grønnsaker kan få forlenget liv om de puttes i fryseren etter bruk. Her får du tips til tre ting du kan putte i fryseren for å unngå matsvinn. 

Slappe urter 

Urter som er blitt slappe før du får brukt dem opp kan fryses ned, enten som de er eller i olje.

Basilikum er et godt eksempel på en urt som godt kan fryses ned.
Basilikum er et godt eksempel på en urt som godt kan fryses ned.

Finhakk urtene og putt dem i en isbitform med litt olivenolje før de fryses ned. Da holder de seg fint i seks måneder. 

Brune bananer

Har bananene blitt brune før du har rukket å spise dem? Da kan de puttes i fryseren! Skrell bananene og del dem i biter som du legger i en frysepose eller boks. Perfekt å ha på lur når du skal lage smoothie.

Bruk fryste bananer i smoothie eller lag nicecream.
Bruk fryste bananer i smoothie eller lag nicecream.

Spisemoden avokado

Har du avokadorester etter tacomiddagen eller en avokado til overs som du ikke rekker å spise opp før den blir overmoden? Ingen problem! Legg avokadoen hel i fryseren med skallet på, eller kutt den opp og frys bitene i en frysepose.

Har du en avokado som holder på å bli overmoden? Putt den i fryseren!
Har du en avokado som holder på å bli overmoden? Putt den i fryseren!

Teksturen til avokadoen kan endre seg noe etter tining, men den egner seg fortsatt fint i most tilstand som til guacamole, smoothie eller dipp.

Slik bruker du fryseren riktig

Sammen med Matvett har Findus satt sammen en liste med 10 «frysevettregler» som kan hjelpe deg til å bruke fryseren din smartere, og redusere eget matsvinn i samme slengen:

  1. Fryseren er en naturlig måte å ta vare på maten på, som gir lang holdbarhet.
  2. Frys ned mat du ikke får spist; både mat med kort holdbarhet og rester fra måltidene.
  3. Ikke bruk fryseren kun til oppbevaring, men bruk maten du har der.
  4. Hold orden og oversikt over maten du har i fryseren, så blir det lettere å planlegge.
  5. Ved storhandel kan det være smart å handle noe fryst.
  6. Varm mat avkjøles raskt før den legges i fryseren.
  7. Oppbevar maten i tett emballasje i fryseren.
  8. Fryste grønnsaker, ferdigretter og matrester tilberedes direkte fra fryst.
  9. Fryst fisk og kjøtt bør tines raskt i en tett pose som legges i kaldt vann.
  10. Husk at fryseren din bør holde minus 18 grader.

Kilde: Matvett og Findus