Så lenge holder kjøttpålegget seg i kjøleskapet, fryseren og i romtemperatur

Sjekk merkingen, bruk sansene og nyt matpakken selv om den har ligget i sekken en stund.

Ulike typer kjøttpålegg på brødskiva er en klassiker i norske matbokser, men hvor lang holdbarhet har pålegget i romtemperatur? Ifølge Atle Wold i Mattilsynet er det ingen fare om maten ligger noen timer i sekken før du spiser den.

– Spis opp maten din i løpet av første dag, men du bli neppe syk om du drøyer det lengre, beroliger Wold.

Bruk sansene – og sjekk datostempling

  • Når du har åpnet en pakke kjøttpålegg, sørg for å oppbevare det riktig. Legg pålegget i lukkede beholdere eller i en pose. Jo mindre luft som er tilgjengelig, jo lengre holder pålegget seg. 
  • Bruk sansene for å bedømme om pålegg kan spises. Det skal ikke lukte dårlig eller være misfarget. Kjøttpålegg blir fort surt, og da skal du kaste det. 
  • Det er forskjell på merkingen «best før» og «siste forbruksdag». Er pålegg merket med sistnevnte betyr det at varen kan være helsefarlig eller få vesentlig nedsatt hygienisk kvalitet kort tid etter stemplingsdato.

Lev Litt Lettere Spekeskinke fra Grilstad - mindre salt og fett sammenlignet med annen spekeskinke.

Holdbarhet og oppbevaring

Et annet aspekt er temperatur. Jo lavere temperatur, desto mindre bakterievekst.

– Siden varm luft stiger er det generelt kaldere i bunnen av et kjøleskap enn i toppen. Lett bedervelige matvarer som kjøttpålegg og melk bør derfor oppbevares nederst i kjøleskapet, sier Andreas Otlo i Mattilsynet.

Ifølge Matprat har ferskt pålegg som kokt skinke, hamburgerrygg, sylte, rull, leverpostei og røkt kalkun en holdbarhet på rundt en uke i pose eller skål i kjøleskap. Vakumpakket holder den seg tre uker.

Spekevarer har lang holdbarhet grunnet en salte- og tørkeprosess som gir produktene lav PH og lite vann. Dette gir spekevarer en lenger holdbarhetstid enn ferskt kjøttpålegg.

Kjøttpålegg med lengre holdbarhet

Ønsker du et kjøttpålegg med lengre holdbarhet, kan salami, fårepølse og spekeskinke være et godt valg. Spekevarer har lang holdbarhet grunnet en salte- og tørkeprosess som gir produktene lav PH og lite vann. Dette gir spekevarer en lenger holdbarhetstid enn ferskt kjøttpålegg.

Salami, fårepølse og spekeskinke passer veldig godt som pålegg i matpakken siden spekede produkter holder seg godt i romtemperatur.

Det ingen fare om maten ligger noen timer i sekken før du spiser den.

Hos Grilstad har de et smakspanel som gjennom kontinuerlig testing følger med på hvordan produktene deres smaker i løpet av holdbarhetsperioden. 

– Og hvis salamien har skiftet farge til gråbrun? 

– Om pakning er åpnet eller skadet, og det kommer luft til, kan f.eks. salamien eller fårepølsen skifte farge og kvaliteten kan bli dårligere. Den kan fortsatt spises, men vil trolig ikke gi en like god smaksopplevelse. Etter at pakningen er åpnet, anbefaler vi at produktet oppbevares i en så tett pakning som mulig for best mulig smak over tid, sier kvalitetssjef Janne Kvello hos Grilstad.

Du kan fryse ned kjøttpålegg

Generelt kan kjøttpålegg være holdbar i flere måneder i fryseren, men det kan hende smakskvaliteten ikke blir like bra. Det er også viktig å tine produktene i kjøleskap etterpå.