Så lenge holder kjøttpålegget seg i kjøleskapet, fryseren og i romtemperatur

Sjekk merkingen, bruk sansene og nyt matpakken selv om den har ligget i sekken en stund.

Ulike typer kjøttpålegg på brødskiva er en klassiker i norske matbokser, men hvor lang holdbarhet har pålegget i romtemperatur? Ifølge Atle Wold i Mattilsynet er det ingen fare om maten ligger noen timer i sekken før du spiser den.

– Spis opp maten din i løpet av første dag, men du bli neppe syk om du drøyer det lengre, beroliger Wold.

holdbarhet på kjøttpålegg

Lev Litt Lettere Spekeskinke fra Grilstad - mindre salt og fett sammenlignet med annen spekeskinke.
Lev Litt Lettere Spekeskinke fra Grilstad - mindre salt og fett sammenlignet med annen spekeskinke.

Holdbarhet og oppbevaring

Et annet aspekt er temperatur. Jo lavere temperatur, desto mindre bakterievekst.

– Siden varm luft stiger er det generelt kaldere i bunnen av et kjøleskap enn i toppen. Lett bedervelige matvarer som kjøttpålegg og melk bør derfor oppbevares nederst i kjøleskapet, sier Andreas Otlo i Mattilsynet.

Ifølge Matprat har ferskt pålegg som kokt skinke, hamburgerrygg, sylte, rull, leverpostei og røkt kalkun en holdbarhet på rundt en uke i pose eller skål i kjøleskap. Vakumpakket holder den seg tre uker.

Spekevarer har lang holdbarhet grunnet en salte- og tørkeprosess som gir produktene lav PH og lite vann. Dette gir spekevarer en lenger holdbarhetstid enn ferskt kjøttpålegg.
Spekevarer har lang holdbarhet grunnet en salte- og tørkeprosess som gir produktene lav PH og lite vann. Dette gir spekevarer en lenger holdbarhetstid enn ferskt kjøttpålegg.

Kjøttpålegg med lengre holdbarhet

Ønsker du et kjøttpålegg med lengre holdbarhet, kan salami, fårepølse og spekeskinke være et godt valg. Spekevarer har lang holdbarhet grunnet en salte- og tørkeprosess som gir produktene lav PH og lite vann. Dette gir spekevarer en lenger holdbarhetstid enn ferskt kjøttpålegg.

Salami, fårepølse og spekeskinke passer veldig godt som pålegg i matpakken siden spekede produkter holder seg godt i romtemperatur.

Det ingen fare om maten ligger noen timer i sekken før du spiser den.
Det ingen fare om maten ligger noen timer i sekken før du spiser den.

Hos Grilstad har de et smakspanel som gjennom kontinuerlig testing følger med på hvordan produktene deres smaker i løpet av holdbarhetsperioden. 

– Og hvis salamien har skiftet farge til gråbrun? 

– Om pakning er åpnet eller skadet, og det kommer luft til, kan f.eks. salamien eller fårepølsen skifte farge og kvaliteten kan bli dårligere. Den kan fortsatt spises, men vil trolig ikke gi en like god smaksopplevelse. Etter at pakningen er åpnet, anbefaler vi at produktet oppbevares i en så tett pakning som mulig for best mulig smak over tid, sier kvalitetssjef Janne Kvello hos Grilstad.

fryse kjøttpålegg