Så lenge holder kjøttpålegget seg i kjøleskap og i romtemperatur

Lurer du på hvor lang holdbarhet salami har i forskjellige temperaturer?

Lurer du på hvor lang holdbarhet kjøttpålegget har i matpakken versus i kjøleskapet? Det er ingen fare om maten ligger noen timer i sekken eller veska før du spiser den. Men noen tips gjør at den holder seg friskere lenger.

Ulike typer kjøttpålegg på brødskiva er en klassiker i norske matbokser, men hvor lang holdbarhet har pålegget i romtemperatur? Ifølge Mattilsynet er det ingen fare om maten ligger noen timer i sekken før du spiser den. Men som alltid ved tilbereding av mat, er god håndhygiene viktig for å hindre uønsket bakterievekst. At kjøttpålegget er oppbevart riktig i forkant av matpakkesmøringen har også noe å si. 

matpakke med salami.jpg
Matpakken tåler 3 til 4 timer i romtemperatur før den skal spises. 

 

Holdbarhet og oppbevaring

– Siden varm luft stiger er det generelt kaldere i bunnen av et kjøleskap enn i toppen. Lett bedervelige matvarer som kjøttpålegg og melk bør derfor oppbevares nederst i kjøleskapet. Jo lavere temperatur, desto mindre bakterievekst, sier Andreas Otlo i Mattilsynet.

Holdbarhetsdatoen på pakken gjelder så lenge den er uåpnet og blir oppbevart i kjøleskap ved anbefalt temperatur på 0 til 4 °C. Er pakken åpnet vil ferskt pålegg som for eksempel kokt skinke, hamburgerrygg, kyllingpålegg, leverpostei og røkt kalkun ha en holdbarhet på rundt en uke i pose eller skål i kjøleskap, ifølge denne oversikten fra Matprat. Vakumpakket holder den seg tre uker.

 

Matpakke_produkter_littlettere.png
Disse produktene fra Grilstad inneholder mindre salt og fett enn tradisjonell spekemat og passer perfekt i matboksen.

 

Kjøttpålegg med lengre holdbarhet

Ønsker du et kjøttpålegg med lengre holdbarhet, kan salami, fårepølse og spekeskinke være et godt valg. Spekevarer har lang holdbarhet grunnet en salte- og tørkeprosess som gir produktene lav PH og lite vann. Dette gir spekevarer lengre holdbarhetstid enn ferskt kjøttpålegg.

Salami, fårepølse og spekeskinke passer veldig godt som pålegg i matpakken siden spekede produkter holder seg godt i romtemperatur.

Matpakke.jpg
Grunnet en salte- og tørkeprosess som gir produktene lav PH og lite vann har spekevarer en lenger holdbarhetstid enn ferskt kjøttpålegg.

Hos Grilstad har de et smakspanel som gjennom kontinuerlig testing følger med på hvordan produktene deres smaker i løpet av holdbarhetsperioden. 

– Og hvis salamien har skiftet farge til gråbrun? 

– Om pakningen er åpnet eller skadet, og det kommer luft til, kan for eksempel salamien eller fårepølsen skifte farge og kvaliteten kan bli dårligere. Den kan fortsatt spises, men vil trolig ikke gi en like god smaksopplevelse. Etter at pakningen er åpnet, anbefaler vi at produktet oppbevares i en så tett pakning som mulig for best mulig smak over tid, sier kvalitetssjef Janne Haugdal hos Grilstad.