Matsvinneksperimentet viser at det er enkle grep som skal til for at betydelig mindre mat blir kastet i norske hjem. Her er tipsene!
Over halvparten av all mat som kastes i Norge går i søpla hjemme hos forbrukeren. Hvorfor kaster vi så mye spiselig mat?
Gjennom Matsvinneksperimentet har vi i KIWI sammen med våre kunder og resten av dagligvarekjedene i NorgesGruppen, utforsket hvilke grep som kan gjøres i norske hjem for å redusere matsvinnet, og hvordan vi kan hjelpe til på veien.
Gjennom møtet med familien Gørlitzh-Håkonsen fra Lier ble vi kjent med noen typiske utfordringer hjemme hos barnefamilier.
▶️Del 1: Matsvinneksperimentet
▶️Del 2: Matsvinneksperimentet
▶️Del 3: Matsvinneksperimentet
Utfordringer – derfor kaster vi spiselig mat
- Vi tar for mye mat på tallerkenen til barna, og det de ikke spiser opp havner i søpla.
- Vi beregner feil, og kaster det som blir til overs etter middagen.
- Vi kjøper for mye frukt og grønt som vi ikke får spist opp før det blir overmodent.
- Vi har ikke oversikt i kjøleskapet, og bruker ikke opp pålegget før det går ut på dato.
- Vi rekker ikke å spise opp brødet før det er tørt.
- Vi er litt redde for å gå tom for noe, og hamstrer.
Små grep gjør stor forskjell
Det er verken bra for lommeboka, miljøet eller samfunnet at spiselig mat går i søpla. Matsvinn er en felles utfordring som både matbransjen og forbrukere må jobbe sammen for å redusere.
Matsvinneksperimentet har vist at det er enkle grep som skal til for at betydelig mindre mat blir kastet i norske hjem.
Hos familien Gørlitzh-Håkonsen gjorde noen nye plastbokser stor forskjell.
– Å bevare middagsrestene i en merket boks synlig i kjøleskapet gjør at vi husker på å spise dem opp, enten til lunsj eller til middag hvis det er nok. Pålegg oppbevarer vi i en større boks, som gjør at vi har god oversikt over hva vi har til enhver tid, forteller Ann Maureen Gørlitz-Håkonsen.
Enkle tips mot matsvinn
Aina Olsen er butikksjef i KIWI Gullhaug og er opptatt av matsvinn, både privat og på jobb.
Les også: Dette gjør KIWI for å redusere matsvinn
KIWI har som mål å halvere sitt eget matsvinn innen 2025, men vil også bidra til at kundene skal kaste mindre mat hjemme. Olsen har en rekke tips mot matsvinn:
- Skjær opp brød i butikken og frys det ned når du kommer hjem. Så tar du opp kun de brødskivene du skal spise.
- Bruk overmoden frukt og slappe grønnsaker i smoothies.
- Ikke oppbevar epler og bananer sammen. Det forskynder modningsprosessen hos bananene, og gjør at de blir fortere brune.
- Oppbevar salat i en plastboks med litt tørkepapir over. Da holder den seg crispy lenge.
- Bruk bokser for å organisere pålegg og restemat bedre i kjøleskapet.
- Ikke kjøp mer enn du trenger. KIWI har både små brød og serien Billig middag for én, om du trenger mindre porsjoner.