Familien gikk fra å kaste hver åttende handlepose, til å kaste hver 25 handlepose – noe som tilsvarer en besparelse på rundt 8 800 kroner.
Over halvparten av all mat som kastes i Norge går i søpla hjemme hos forbrukeren. Hos familien Gørlitz-Håkonsen forsvant 213 kilo spiselig mat i søpla i løpet av et år, noe som tilsvarer hver åttende handlepose og 13 000 kroner i året. Men det var før Matsvinneksperimentet.
▶️Del 1: Matsvinneksperimentet
▶️Del 2: Matsvinneksperimentet
Mer bevisst
I samarbeid med KIWI og NorgesGruppen har familien veid og registrert all mat de har kastet. Og med hjelp fra forskere, eksperter og KIWI-butikkene reduserte de matsvinnet sitt med nesten 70 prosent på en måned.
Familien gikk fra å kaste 4,1 kilo mat i uka til å kaste 1,3 kilo, tilsvarende en reduksjon på 68 prosent. Hvis denne effekten vedvarer vil familien redusere matsvinnet sitt med 145 kilo hvert år, og spare cirka 8 800 kroner.
– Etter eksperimentet har vi blitt mye mer bevisste på hva vi kaster. Ingenting går i søpla før vi har tenkt oss om og snakket om det først, forteller mamma Ann Maureen Gørlitz-Håkonsen.
Nye vaner og rutiner
Hjemme har de lagt til seg nye rutiner og vaner. De har organisert kjøleskapet sitt, og blitt flinkere til å bruke opp det de allerede har. De har også blitt flinkere til å beregne mengde når de lager mat. Og viktigst av alt: God planlegging.
– Vi lager minst like mye mat som før, men med morgendagens lunsj i tankene. Overmoden frukt går i smoothies, og nesten ingen handleturer gjøres på impuls.
Dette har familien Gørlitz-Håkonsen gjort for å redusere sitt matsvinn:
- Rydde kjøleskapet.
- Større boks til oppbevaring av pålegg i kjøleskapet gjør det enklere å bruke opp før siste forbruksdag.
- Merkede bokser til oppbevaring av middagsrester minner familien på å bruke opp restene før de blir for gamle.
- Spise middagsrester til lunsj, eller lage så mye at det holder til middag dagen etter også.
- Skjære opp brødet i butikken og fryse det ned.
- Planlegge innkjøp og tilbereding av middag som spises til ulike tider.
- Bruke frukt og grønnsaker i smoothies når de blir overmodne eller slappe.
- Oppbevare te med melk på kanne og varme opp, i stedet for å helle ut så mange slumper.
- Forsyne barna med mindre porsjoner, og heller forsyne seg flere ganger.
– Imponert
Gjennom Matsvinneksperimentet har butikksjefen i familien Gørlitz-Håkonsens faste KIWI-butikk, Aina Olsen, kommet med sine tips til å redusere matsvinn. Hun er imponert over familiens resultat.
– Dette er helt vilt! De har gjort en kjempejobb! Jeg håper flere blir inspirert til å gjøre det samme, sier butikksjefen.