• TV

Familien gikk fra å kaste hver åttende handlepose, til å kaste hver 25 handlepose – noe som tilsvarer en besparelse på rundt 8 800 kroner.

Over halvparten av all mat som kastes i Norge går i søpla hjemme hos forbrukeren. Hos familien Gørlitz-Håkonsen forsvant 213 kilo spiselig mat i søpla i løpet av et år, noe som tilsvarer hver åttende handlepose og 13 000 kroner i året. Men det var før Matsvinneksperimentet.

▶️Del 1: Matsvinneksperimentet 

▶️Del 2: Matsvinneksperimentet 

Mer bevisst

I samarbeid med KIWI og NorgesGruppen har familien veid og registrert all mat de har kastet. Og med hjelp fra forskere, eksperter og KIWI-butikkene reduserte de matsvinnet sitt med nesten 70 prosent på en måned. 

Familien gikk fra å kaste 4,1 kilo mat i uka til å kaste 1,3 kilo, tilsvarende en reduksjon på 68 prosent. Hvis denne effekten vedvarer vil familien redusere matsvinnet sitt med 145 kilo hvert år, og spare cirka 8 800 kroner. 

– Etter eksperimentet har vi blitt mye mer bevisste på hva vi kaster. Ingenting går i søpla før vi har tenkt oss om og snakket om det først, forteller mamma Ann Maureen Gørlitz-Håkonsen. 

Nye vaner og rutiner

Hjemme har de lagt til seg nye rutiner og vaner. De har organisert kjøleskapet sitt, og blitt flinkere til å bruke opp det de allerede har. De har også blitt flinkere til å beregne mengde når de lager mat. Og viktigst av alt: God planlegging. 

– Vi lager minst like mye mat som før, men med morgendagens lunsj i tankene. Overmoden frukt går i smoothies, og nesten ingen handleturer gjøres på impuls. 

ENGASJERT: Marie (8) deltok aktivt i prosjektet, og tilpasset seg raskt de nye vanene og rutinene i familien.
ENGASJERT: Marie (8) deltok aktivt i prosjektet, og tilpasset seg raskt de nye vanene og rutinene i familien.

Dette har familien Gørlitz-Håkonsen gjort for å redusere sitt matsvinn: 

  • Rydde kjøleskapet. 
  • Større boks til oppbevaring av pålegg i kjøleskapet gjør det enklere å bruke opp før siste forbruksdag. 
  • Merkede bokser til oppbevaring av middagsrester minner familien på å bruke opp restene før de blir for gamle. 
  • Spise middagsrester til lunsj, eller lage så mye at det holder til middag dagen etter også. 
  • Skjære opp brødet i butikken og fryse det ned. 
  • Planlegge innkjøp og tilbereding av middag som spises til ulike tider. 
  • Bruke frukt og grønnsaker i smoothies når de blir overmodne eller slappe. 
  • Oppbevare te med melk på kanne og varme opp, i stedet for å helle ut så mange slumper. 
  • Forsyne barna med mindre porsjoner, og heller forsyne seg flere ganger. 

– Imponert

Gjennom Matsvinneksperimentet har butikksjefen i familien Gørlitz-Håkonsens faste KIWI-butikk, Aina Olsen, kommet med sine tips til å redusere matsvinn. Hun er imponert over familiens resultat. 

– Dette er helt vilt! De har gjort en kjempejobb! Jeg håper flere blir inspirert til å gjøre det samme, sier butikksjefen. 

Butikksjef i KIWI Gullhaug, Aina Olsen har blant annet lært familien om riktig oppbevaring av frukt og grønt, organisering av kjøleskap og andre tips til mindre matsvinn.
Butikksjef i KIWI Gullhaug, Aina Olsen har blant annet lært familien om riktig oppbevaring av frukt og grønt, organisering av kjøleskap og andre tips til mindre matsvinn.