Her er noen veldig enkle tips og triks for deg som vil redusere matsvinn.
Vi i KIWI har som mål å halvere vår matkasting innen 2025. Bli med å gjør din del! Her er noen enkle og konkrete tips som kan spare deg for både matkasting og penger.
Innfør ditt eget datostemplingssystem på frysevarer
Matvarer lever ikke evig i fryseboksen, og det kan fort bli forvirring når man finner for eksempel et kjøttstykke og ikke aner når det ble fryst. Da kan det være lurt å datomerke alt som fryses. Alt du trenger er noen blanke klistrelapper og en penn eller tusj – en beskjeden investering når man tar i betraktning hvor mye man kan spare.
Lag omelett med matrestene
Omelett er kanskje restematens beste venn, siden du kan lage den med veldig mange ingredienser. Hvis du har matvarer i mat- eller kjøleskapet som er i ferd med å passere middagshøyden, kan en omelett være en real innertier. Her finner du et eksempel på omelettoppskrift med restemat hvis du er usikker på hvordan du går frem.
Velg grønnsaker med uvanlige fasonger når du handler
Hvis du skal lage et måltid hvor planen er å hakke opp grønnsakene, hvorfor ikke velge grønnsaker som har litt uvanlig form når du handler? En gulrot smaker fremdeles som en gulrot selv om fasongen ikke matcher den «perfekte» gulroten. Disse matvarene blir ofte ignorert av folk i butikkene, som igjen kan føre til at de blir kastet.
I KIWI har vi forøvrig et mål om at 100 prosent av matfallet fra våre butikker skal gå til biogass-produksjon.
Ikke kjøp mer enn du trenger
Det er lett å la seg rive med når man handler i butikken, men et godt tips er å ta et grundig blikk i sin egen handlekurv og stille seg spørsmålet: «Klarer jeg/vi å spise opp alt dette?».
Organiser kjøleskapet ditt
Vit hvor du har ting, slik at du faktisk bruker det opp. Det er fort gjort å glemme innkjøpte matvarer når anarki hersker i kjøleskapet.
Ikke kast overmodne, småbrune bananer
Overmodne bananer er ypperlig til matlaging. Så fremfor å kaste bananene som kanskje ikke ser så fristende ut lenger, bruk dem heller til å lage bananpannekaker, bananbrød, milkshakes, smoothies eller andre retter og snacks hvor bananen hører hjemme.
Fra tørt til ferskt brød på noen minutter
Hvis brødet er en dag eller to gammelt, rull det inn i et fuktig kjøkkenhåndkle. Varm det deretter i 8-10 minutter på 100 grader i ovnen, og – vips! – så har du nærmest et rykende ferskt brød. Hvis du ønsker ekstra sprø skorpe, pakk det ut av kjøkkenhåndkledet og varm det i ytterligere 2-3 minutter. Se flere brødtips her.
Egg kan fryses
Knekk eggene i en skål. Pisk eggene lett, og hell dem deretter i vakuumbokser eller -poser og legg i fryseren. Eggene holder seg fint i fryseren i inntil ett år.
Tørt brød i vaffeljern
Finn frem vaffeljernet og lag noen smakfulle ostesmørbrød med gårsdagens brød.
Lag nye kaker med kakerestene
Legg restekaken i en blender til den er knust. Rull deretter kakerestene sammen med kakaopulver, og form dem til små baller.
Frys urtene
Hvis du ikke får brukt opp de ferske urtene, bland urtene med olivenolje eller smør i en isbitform. Da holder de seg friske og gode i fryseren.
Det meste passer i en smoothie
Sliten frukt og slappe grønnsaker blir friske og festklare i en smoothie. Sunt, trendy og supergodt! Ta noen dråper med sitronsyre oppi, så holder smoothien seg lenger i kjøleskapet.
Frys ned grønnsaker
Har du mer grønnsaker enn du klarer å spise opp? Frys dem ned! De er like friske og fulle av næringsstoffer når de kommer opp av dvalen.
Tørt brød i brødristeren
Dagsgammelt brød blir perfekt etter en svipptur innom brødristeren.
Spis hele brokkolien!
Det er ingen grunn til å kaste brokkolistilken. Den er knallgod – og den har like mye næring som resten av brokkolien.
Lenger levetid for salat
Pakk salat inn i tørkerullpapir og oppbevar i en plastboks. Da har du sprø salat mye lengre.
Førstehjelp til slappe gulrøtter
Tre timer i kaldt vann i kjøleskap kan gjøre en slapp gulrot frisk og rask!
Grøt til overs?
Dette trenger du:
- En porsjon grøt
- 1 egg
- 1 dl mel
Stek lappene til de er gyldne på begge sider. Enkelt og godt!