Unngå matsvinn

Visste du at du kan fryse ned margarin og smør?

Her får du svaret på hvor lenge margarin kan oppbevares i romtemperatur, og hva du kan gjøre hvis den har passert best før-datoen eller fått en harsk smak.

Du har sikkert glemt margarinen på kjøkkenbenken før, eller den har blitt stående litt lenge på bordet etter søndagsfrokosten. Resultatet blir en veldig myk og nesten flytende margarin, men setter du den tilbake i kjøleskapet, tar det ikke lang tid før den får tilbake sin opprinnelige konsistens.

Kan bli flytende

– Alle våre margariner kan stå i romtemperatur i kortere perioder, men margarin har den fine egenskapen at det er mykt rett fra kjøleskapet. Det trenger derfor ikke stå i romtemperatur, sier kvalitetssjef i Mills, Mona Brandsdal.

Hvor lenge margarinen kan stå ute, avhenger ifølge Brandsdal av hvilken type det er.

– Utfordringen er som oftest at margarinen går over i en nesten flytende konsistens og kan bli vanskelig å bruke. Vi vil derfor ikke anbefale å oppbevare margarin i romtemperatur, sier hun.

Inntas frokosten ute, er rådet å holde margarinen unna solen. Står den lenge i solskinn, risikerer du at den blir så varm at den skiller seg.

Margarin holder lenge

Hos Mills har de i mange år jobbet systematisk med å redusere matsvinn. Mye gjøres på fabrikken, men kvalitetssjef Mona Brandsdal syns også det er viktig å få ut mer informasjon til forbrukerne for å unngå at mat kastes unødvendig.

Fryser du ned margarin eller smør, må du tine det langsomt i kjøleskap før bruk. Det går også an å bruke margarin som har passert best før-datoen til steking eller baking, selv om den har endret smak.
Fryser du ned margarin eller smør, må du tine det langsomt i kjøleskap før bruk. Det går også an å bruke margarin som har passert best før-datoen til steking eller baking, selv om den har endret smak.

– Margarin er et langtidsholdbart produkt, og du kan fint spise det etter holdbarhetsdatoen. Det er derfor de merkes med «best før», sier hun.

Oppfordringen er å bruke sansene for å avgjøre om et produkt fortsatt kan brukes. Hvis det både smaker og lukter bra, er det ingen grunn til å kaste det.

– Dersom du har margarin som har stått lenge etter best før-datoen, eller har vært oppbevart mye i romtemperatur, kan det få en harsk eller tam smak og dårlig lukt. Det er imidlertid likevel ikke farlig å bruke det, forklarer Brandsdal.

Frys ned margarinen

Selv om du handler fornuftig, kan du ende opp med overskudd i kjøleskapet. Kanskje har du kjøpt inn mye margarin til baking eller et stort selskap, og ser at du ikke vil klare å bruke det opp før holdbarhetsdatoen. I slike tilfeller anbefaler Brandsdal å fryse ned den ekstra margarinen.

– Du kan tine opp margarin i kjøleskapet etter behov, og den vil få tilbake både konsistens og egenskaper etter tining, sier hun.

Ellers er det altså ikke noe i veien for å bruke margarinen både på brødskiven og til steking og baking etter best før-datoen.

– Personlig er jeg mindre følsom for smak på det som stekes enn det jeg har på brødskiven, og ville nok valgt å bruke den til steking. Smak er imidlertid individuelt, og det vil variere fra person til person hva man tenker er akseptabel kvalitet, sier hun.