Plant humlevennlige blomster i hagen

Humlene foretrekker blomster med mye nektar og pollen. Markblomster og stedegne planter er blant favorittene.

Verdens matproduksjon er i stor grad avhengig av humler og andre bier, og forsvinner humlene vil også mange økosystemer kollapse. At humlene har det bra er derfor til vår fordel, og det er smart å legge til rette for at de trives i hagen din eller blomsterkassene dine.

– Det er viktig å ta vare på det biologiske mangfoldet, uansett hva det er. Blomster og biene som lever av dem, er et enkelt sted å begynne siden mange har en hage, sier forskningssjef ved Norsk Institutt for bioøkonomi Anders Nielsen.

Blomster hele sesongen

Hvis hagen beplantes riktig, vil den nemlig kunne være en viktig ressurs for humlene. Men hva er egentlig en humlevennlig hage?

– Jeg anbefaler å satse på stedegne blomster fremfor å plante ut eksotiske arter du finner på hagesenteret. Vær spesielt forsiktig med å plante fremmede arter som sprer seg lett, slik som Lupiner. Disse kan utkonkurrere stedegne arter og gjøre mer skade enn gagn, sier han.

Organisasjonen «La Humla Suser» anbefaler forøvrig å velge planter som blomstrer til forskjellige tider. Da sikrer du at humlene hele tiden har blomster de liker i nærheten.

Tips for en humlevennlig hage:

  • Plant humlevennlige planter
  • Ikke sprøyt gift i hagen
  • Inviter ville planter inn i hagen
  • Slå et slag for slåttemarken
  • Lag humlekasse

Kilde: Naturvernforbundet