Slik bygger du humlekasse

Vil du gjøre hagen din til et godt sted å være for humlene? Her er tipsene som hjelper deg med å lage en enkel humlekasse.

Publisert: 02.04.2020 14.15 Sist oppdatert: 14.04.2021 17.33

– Det er ikke særlig vanskelig å lage en humlekasse med et bol inni, og det meste av det du trenger finner du rundt huset ditt. Det eneste du må gå til innkjøp av er fettvatt, sier daglig leder i La Humla Suse Frauke Heivand.

Fettvatt er bomull som ikke er blitt avfettet, noe som gjør den vannavstøtende.

– Bruker du vanlig bomull eller hvit vatt, vil disse trekke til seg vann. Da blir bolet lett gjennomvått, og humlene kan ikke leve der, sier hun.

Over eller under bakken

Humlekassen kan i utgangspunktet lages av de fleste materialer, men Heivand anbefaler en trekasse med vanntett, avtakbart tak. Innvendig mål kan for eksempel være 15x30x30 cm eller 15x15x30 cm, men ikke mindre enn 12x12x12 cm. Kassen plasserer du på trykkimpregnerte treklosser

– Den enkleste formen for humlekasser lager du imidlertid under bakken. Grav et 20-30 cm dypt hull og fyll med grus, sand eller annen drenerende masse i bunnen. For å sikre at det ikke blir fuktig i bolet, kan du legge den drenerende massen oppå et lag med brettet hønsenetting eller drenerende singel, sier hun.

quote_marks Created with Sketch.

Det er ikke særlig vanskelig å lage en humlekasse med et bol inni, og det meste av det du trenger finner du rundt huset ditt.

Frauke Heivand, daglig leder i La Humla Suse

Riktig innredet

Så er humlekassen din klar til å innredes.

– Bolmaterialet består av grovmasse, bolmasse og finmasse. Som grovmasse bruker du tørt gress fra hagen. Bolmassen kan bestå av mykt gress uten pinner og stive strå, og finmassen kan være fettvatt eller silkemykt hår som underpels fra et dyr, sier hun.

Fyll først kassen 2/3 opp med tørt plengress og lag deretter en grop med diameter på åtte centimeter. Rotér knyttneven i gropen slik at gresset legger seg riktig.

– Denne gropen fôrer du med et omtrent 1,5 centimeter tykt lag med ekstra fint, tørt plengress. Gni det mellom hendene for å gjøre det så mykt som mulig. Dette er nødvendig for at dronningen skal slå seg ned i humlekassen din, sier Heivand.

Innsiden som teller 

Til slutt fôrer du bolet med et tynt lag med fettvatt eller underpels. Dra tynne flak ut av fettvatten og tapetser bolet med dette.

– Lag samtidig en gang utenfra og inn i det kunstige musebolet. Bruk en finger utenfra gjennom humlekassens inngang, og lag en grop inn mot midten av kassen. Roter slik at humlene får en solid gang inn til bolkammeret. Legg så et tynt flak med fettvatt over gropen og et lag med fint, mykt gress over dette igjen, sier hun.

Dersom du har materiale fra et ekte musebol tilgjengelig, kan du legge dette i bolet du lager. Det er ikke nødvendig for å lykkes, men et lokkemiddel som kan gjøre kassen mer attraktiv for humlene.

– Kassen er nå klar til bruk og det er bare å vente på humlene, sier Heivand.

Bli KIWI PLUSS-kunde og få 15 prosent Trumf-bonus på all ferskpakket fisk og all fersk frukt og grønt.

Bli KIWI PLUSS-kunde her