Billig og bra hundemat hos KIWI

Fem ting som kan være farlig for hunden å spise

Selv om hunden er din beste venn, må du huske at kosemat for deg ikke nødvendigvis er kosemat for bikkja.

Vi liker ofte å trekke noen paralleller mellom oss selv og våre firbente venner, men kroppene deres er ganske forskjellige fra våre. Ting du både liker og tåler kan være direkte farlig for hunden eller katten din. 

– Det er vanligere at dette er et problem for hunde- enn katteeiere. Katter er mer kresne og spiser ikke alt slik hunder gjør, sier veterinær Trude Mostue. 

Her er fem ting som kan være farlig for hunden din å få i seg:  

Sjokolade

– Det er sjelden jeg får katter inn på klinikken som har spist noe de ikke tåler, men hunder forsyner seg derimot med det meste. Et eksempel er sjokolade, som kan være veldig giftig for dem, sier Mostue.

Det er stoffet teobromin, som finnes i kakao, som er skadelig for hunden. 

– For noen hunder skal det ikke mer enn noen gram sjokolade til før den blir forgiftet. Disse symptomene kommer ganske raskt, så følg med dersom du mistenker at hunden din har fått i seg sjokolade, sier hun. 

Alkohol

Nå er det vel ikke vanlig å gi hunden alkohol, men en nysgjerrig hund kan fort finne på å smake på ølen din hvis den står fremme. 

Inntak av alkohol kan føre til forgiftning og i verste fall død hos hunder, så vær oppmerksom. 

Beinrester

Før i tiden ga man gjerne hunden et bein å tygge på, men det kan få ganske alvorlige konsekvenser. 

– Katter tåler bein mye bedre enn hunder. Dette kommer av at de er naturlige rovdyr som tygger byttet sitt bedre. Hunden sluker alt etter et tygg og da kan bein som splintrer seg opp føre til perforerte tarmer. Det å gi hunden bein kan derfor ende med et akutt besøk hos dyrlegen, sier Mostue.

Det finnes imidlertid store knoker og bein som ikke splinter seg opp, og disse er ifølge veterinæren fine for hunder å gnage på.  

Nøtter

Pass på så du ikke mister nøtter på gulvet hvis du spiser valnøtter eller makadamianøtter. Hunden vet nemlig ikke sitt eget beste når den fungerer som støvsuger på teppet ditt. Disse nøttene kan skade dyrets muskler og nervesystem. Symptomene på forgiftningen kan oppstå så sent som 48 timer etter at hunden spiste nøttene.  

Xylitol

Søtningsstoffet xylitol, som i enkelte tilfeller erstatter sukker i godteri og tyggegummi, kan være giftig for hunden din. Spiser den noe som inneholder xylitol, kan dette føre til for lavt blodsukker, leversvikt og i verste fall død.