Sunnhet til voffsen

Har du en liten hund? Da bør du ha stort fokus på fôr

Veier hunden din under 10 kg som voksen, er den å regne som en liten hund. Dette er det viktig at du tar hensyn til når du kjøper fôr til den.

Små hunderaser blir stadig mer populære, og det anslås at omtrent 40 prosent av alle hunder i Norge regnes som små.

– Disse hundene er ikke kopier av større hunder. De har andre behov når det gjelder mat, og hundens størrelse må derfor tas i betraktning når du kjøper hundefôr, sier Egle Armoniene.

Hun er kategorisjef for dyremat hos Mars Norge, som forhandler Pedigree og Cesar.

Armoniene legger til at de minste hundene også gjerne er de mest kresne, og at det derfor er viktig å finne frem til et fôr din firbente venn liker.

Små hunder kan lett legge på seg.
Små hunder kan lett legge på seg.

Ikke gi for mye

Små hunder har lett for å legge på seg. Det å ha fokus på matmengde for å unngå overvekt er derfor viktig. En overvektig hund kan lett få problemer fordi skjelett og hjertesystem overbelastes.

– Ha kontroll på total mengde mat hunden skal ha i løpet av dagen, og gi små og hyppige måltider. Små hunder har høy forbrenning, så det å dele opp fôret i flere måltider er nødvendig for at hunden din skal ha nok energi til å holde seg aktiv gjennom hele dagen, sier veterinær Trude Mostue.

Hun er også ambassadør for fôrmerket Purina One, som selges i KIWI.

Mostue forteller at en hund trenger mange av de samme næringsstoffene som oss mennesker, og anbefaler å finne et kvalitetsfôr bestående av balansert mengde av proteiner, fett, karbohydrater, vitaminer og mineraler.

Lever lenger

Forventet levealder for en hund varierer med størrelsen. Mens en stor hund kan være riktig gammel som åtteåring, er det vanlig at de mindre rasene kan leve så lenge som 15 år.

– Med lang forventet levetid kommer også en større risiko for at hunden får sykdommer. Med et godt fôr, tilpasset størrelse og livsstil, er hunden din bedre rustet til å takle disse, sier Egle Armoniene.

Hun forteller at de små hundene blant annet har større risiko for å få problemer med fordøyelsen, urinrørproblemer og dårlig beinhelse.

– Risikoen for tannproblemer er også større for de små hunderasene. Gi derfor tørrfôr med små biter for å stimulere tygging og pass på å gå til jevnlig tannsjekk hos veterinær, sier hun.