Sunnhet til voffsen

Hvordan vet du om du har valgt riktig fôr til hunden din?

Hunden din trenger en riktig balanse av næringsstoffer for å holde seg sunn. Ha fokus på protein- og fettinnhold når du leter etter det beste fôret til din beste venn.

Professor Øystein Ahlstrøm
Professor Øystein Ahlstrøm
Det finnes utallige varianter av hundefôr i butikkene, og det kan være vanskelig for en hundeeier å velge. Du leter deg gjennom mat med smak av både lam, kylling, fisk og grønnsaker, og prøver samtidig å gjøre en vurdering av hvilket fôr som er best for hundekroppen.

Heldigvis er det noen enkle tegn du kan se etter.

– Hvis hunden din er i god form, spiser maten sin raskt, virker glad og har fin pels, er dette tegn på at fôret du har kjøpt holder mål, sier professor Øystein Ahlstrøm ved institutt for husdyrvitenskap ved Norges miljø- og biovitenskaplige universitet.

Les på pakningen

– Akkurat som deg, har også hunden din behov for en næringsrik og balansert diett. Men hunders behov er annerledes enn menneskers. Dette er det vanskelig å få til uten spesifikk kunnskap, og det er derfor vi anbefaler å bruke ferdigprodusert fôr som dekker behovet nøye. Det at energibehovet dekkes, er avgjørende for at hunden skal kunne ha en aktiv og god hverdag, sier Egle Armoniene.

Hun er kategorisjef for dyremat innen Mars Norge, som forhandler Pedigree og Cesar.

Hundens energibehov avhenger imidlertid av både rase, livsfase, aktivitetsnivå og hundestørrelse, men du vil som regel finne god informasjon på pakningen om hvordan du skal porsjonere maten til hunden din hver dag.

– Som en tommelfingerregel skal tørrfôret til hunden din inneholde minimum 17 prosent protein og 11,7 prosent fett, forteller Armoniene.

Ifølge professor Øystein Ahlstrøm er det derimot vanskelig å lese ut fra varedeklarasjonen om fôret har bra nok kvalitet, så det kan være lurt å prøve ulike fôrmerker for å se hvilke hunden trives med. 

– Både hundefôret du kjøper i matbutikken og det du kjøper hos veterinær eller i faghandel tilfredsstiller næringsbehovet til hunden, sier Ahlstrøm.

Hundens energibehov avhenger av både rase, livsfase, aktivitetsnivå og hundestørrelse.
Hundens energibehov avhenger av både rase, livsfase, aktivitetsnivå og hundestørrelse.

Ganske likt

Det finnes en rekke varianter av spesialtilpasset fôr. Noen er beregnet på syke hunder, mens andre er rasespesifikke og satt sammen og produsert for å tilfredsstille ulike behov.

– I faghandelen finner du fôr med lavt energiinnhold, høyt energiinnhold, forskjellig form og størrelse på fôrkulene samt med ulikt innhold av noen næringsstoffer, forklarer Ahlstrøm.

Har du en frisk hund uten spesielle behov, vil du fint kunne kjøpe hundefôr i samme butikk som du kjøper mat til resten av familien.

– Du bør imidlertid la hunden bestemme om fôret er bra eller ikke, sier han.