Skader og sykdom hos hund

Tipsene som hjelper hundeeiere når uhellet er ute

Mange farer kan lure i hverdagen til en nysgjerrig hund, og som hundeeier er det viktig at du vet hvordan du skal takle de vanligste skadene og plagene.

Hunden din vil gjerne sjekke ut absolutt alt. Den snuser og smaker seg gjennom hverdagen, og av og til kan det den oppdager være farlig eller skadelig. 

Mange av skadene hunden får kan du selv behandle, men av og til er det nødvendig med et dyrlegebesøk. 

Her er noen av de vanligste skadene og sykdommene.  

Potekutt

– Du trenger ikke å få panikk selv om hunden får kutt i poten og begynner å blø. Start med å rense såret selv og sett på en trykkbandasje, sier veterinær Trude Mostue. 

Bruk saltvann eller desinfiserende sårvæske og ha eventuelt på litt sårsalve til slutt. Sjekk godt dersom du mistenker at hunden kan ha glass i såret, og kontakt så dyrlege hvis du tror det blir nødvendig å sy. 

– Dette bør gjøres i løpet av 24 timer, så pass på at du ikke venter for lenge, sier hun. 

Øyeskader

Ute på tur i skog og mark kan det være lett å få en pinne i øyet. Dette kan resultere i rift på øyet. 

– Hvis hunden kniper igjen øyet og har hevelse, bør du få den til veterinær så fort som mulig. Skyll eventuelt litt med saltvann selv med en gang, sier Mostue.

Dersom øyet bare renner, kan du trygt vente litt og avse situasjonen. Skyll også da med saltvann. 

Oppkast og diaré

Hunder er nysgjerrige og smaker gjerne på ting de finner. Ikke alt er like bra for magen, og da kan eventyret ende med oppkast og diaré. 

– Så lenge avføring og oppkast ikke er tyntflytende og inneholder blod, er det ingen fare. Rådet er da å la voksne hunder faste i 24 timer og valper i 12. Selvfølgelig med forbehold om at hunden har god allmenntilstand, sier Mostue. 

Kutt ut hundematen den første tiden og la hunden spise kokt kylling eller hvit fisk med ris til magen roer seg. 

– Som regel vil det gå over så fort hunden får opp det som forårsaker problemene. Hvis allmenntilstanden blir påvirket, bør du imidlertid ta en tur til dyrlegen, sier hun. 

Katteeier? Her svarer Trude på spørsmål vi ofte googler:

 Stikk

Også hunden din kan bli stukket av insekter, men som regel gir stikkene ubetydelige reaksjoner selv om hunden klager etter stikket. Ved stikk i ansikt og hals med påfølgende hevelse, må du ta kontakt med veterinær.

En del hunder kan imidlertid få allergisk reaksjon, som kan vise seg som en akutt ekstrem hevelse og pusteproblemer.  Dersom hundens allmenntilstand blir verre, er det derfor viktig å holde den under oppsyn og kontakte veterinær hvis den blir dårlig. 

Huggormbitt

Møter en nysgjerrig hund på en huggorm, kan det resultere i bitt. Hvis dette skjer, er det viktig å holde hunden i ro og få den til dyrlegen så fort som mulig. 

Hunden vil bli undersøkt og medisinert hvis det er et behov. Hvis hundens allmenntilstand er påvirket og den har fått en kraftig hevelse, kan det bli nødvendig med innleggelse. 

Kuler under huden

Også hunder kan få kuler på kroppen, og dette kan være svulster og kreft.  

– Finner du en kul som vokser på hunden din, bør du ta den med til en kontroll. Hold kulen så under oppsikt. Faresignalene er at den vokser fort, bryter frem i huden og er uregelmessig og hard å ta på, sier Mostue. 

Hun oppfordrer til å være ekstra obs på juret til tisper, og anbefaler tispeeiere å sjekke juret jevnlig for klumper. Jursvulstene kan ofte være ondartet. 

– Hunden kan også få hudkreft. Dette vises som svarte utvekster på huden, sier hun. 

Hvis du er veldig bekymret, kan det lønne seg å dra den ekstra turen til veterinæren for å sjekke om det er noe å bekymre seg for eller ikke.