Vi kan alle være enige om at det er ikke er godt å fryse på beina. Har du nok gode ullsokker i skuffen, er det heldigvis et ubehag det er ganske enkelt å unngå.
De fleste av oss som har vokst opp her i nord, er vant til å kle oss i ull om vinteren. Når høsten kommer hentes ullundertøyet frem, og på skikkelig kalde dager er det ingenting som slår bestemors hjemmestrikkede sokker.
Tynne eller tykke ullsokker?
Skal du ha på deg støvletter eller sko, er det imidlertid ikke alltid de varme raggsokkene er det beste valget. Da kan skoene bli i trangeste laget, og de fleste har fått erfare at trange sko gir kalde føtter.
Det å ha tynne hverdagssokker i ull liggende i skapet er derfor smart, både til de litt mindre kalde dagene og til de dagene du trenger flere lag. Fordi de fleste ullsokker du kjøper i butikk er strikket slik at de ikke har vonde sømmer, reduserer du samtidig risikoen for gnagsår hvis du skal ut på tur.
Enten du foretrekker tynne eller litt tykkere ullsokker, får du kjøpt sokker av god kvalitet fra Pierre Robert til både barn, kvinne og mann fra størrelse 25 og opp til 45 i alle av KIWIs butikker nå i høst. Både tykke og tynne ullsokker selges i 3-pack, slik at det skal være billigere å fylle opp sokkeskuffen med gode og varme ullsokker til hele familien.
Flere lag med sokker
Er du ekstra frossen på beina, er rådet fra Forbrukerrådet at du bruker flerlagsprinsippet. Legg gjerne en god såle i skoen og ta så på deg et par tynne ullsokker. Utenpå disse bruker du et sett med tykkere sokker. Grunnen til at det er bedre å bruke to sokkepar i stedet for et veldig tykt par, er at føttene i likhet med andre kroppsdeler holder seg varmere hvis du bruker flere lag. For hvert lag med tekstiler du bruker, oppnår du nemlig et ekstra, isolerende luftlag. Husk bare å kjøpe store nok vintersko så både såler og flere sokkepar får plass.
Her er fem gode grunner til å velge ull neste gang du kjøper sokker:
1. Ull er selvrensende
Ull er et selvrensende materiale med antibakterielle egenskaper. Dette gjør at du som regel kan bruke ullsokkene mer enn en gang mellom hver vask, og de lukter ikke svette på samme måte som sokker i andre materialer.
2. Ull er varmeisolerende
Ullsokkene holder føttene dine varme enten du skal på jobb eller en lang skitur. Årsaken er de krusete ullfibrene, som lager mange luftlommer mot kroppen. Disse fanger opp varmen og holder kulden ute.
3. Ull er temperaturregulerende
De fleste vet at ull holder på varmen, men fordi materialet er temperaturregulerende, blir du sjelden for varm når du kler deg i ull. Er det varmt ute, fordampes fuktigheten fra kroppen. Med ullsokker får du med andre ord gode og varme føtter uten å bli svett.
4. Ull er vannavstøtende og transporterer fuktighet
Selv om ullsokkene dine blir våte fra utsiden, vil ullfibrene hindre at vannet trekker helt inn til huden. Sokkene vil derfor ikke føles klissvåte. Hvis du blir svett, transporterer ullen fukten vekk fra huden, noe som gjør at du holder varmen også når du tar en pause for eksempel i skibakken.
5. Ull tørker fortere enn bomull
Ullsokkene kan selvfølgelig også bli våte. Tråkker du i myra med joggeskoene dine, vil du uansett sokkevalg bli våt helt inn til huden, men trøsten er at ullsokker tørker fort når du henger dem opp. Hvis du må gå litt med sokkene før du får gjort det, vil du dessuten føle deg tørrere med ullsokker enn bomullssokker.