Hva kan gjøres hjemme om sommeren?

Slik lager du den perfekte hagefesten

Foto: KIWI/iStock

Har du ikke all verdens reiseplaner i sommer, og vil bruke penger på andre ting enn kostbare attraksjoner? Fortvil ikke, gode sommerminner får du både billig og kortreist.

Endelig kan vi finne frem utemøblene, gjøre det hyggelig på terrassen og i hagen og starte sommersesongen. Og så er det bare å invitere venner, familie og naboer til lek, grilling og hagefest.

Finn sommerfølelsen

- Fyll busker og trær med lysslynger. Det er både kult og romantisk, og dessuten enkelt siden de ikke brenner ut, sier Hilde Mork som er grafisk designer og driver bloggen www.hildemork.com

Selv liker hun å forlenge dagen i sommerhagen med å lage flere sittesoner. 

- Ta med deg mat og vin og følg sola. Jeg er sikker på at vennene dine lystig følger etter!

En hengekøye kan også gjøre underverker. Har man i tillegg en kurv hengende i nærheten, kan man bunkre opp med drikke, snacks, kanskje noe godt lesestoff og tilbringe noen duvende timer i horisontalen, foreslår hun. Perfekt også for gjester mens du tar deg av maten?! 

Men når dagen er på hell kan sommerhagen bli kald.

- Sørg for å ha et lager med gode, varmende pledd til gjestene dine, så dere kan fortsette å nye kvelden, sier hun og forteller at hun også elsker å stikke solvarme tær i ullsokker og ta med meg varmen inn i sommernatta. 

Salat i sommervarmen

- Sommeren er den tiden på året hvor det er lettest å leve sunt! For hva smaker vel bedre enn en deilig salat på varme dager? Spør klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

 Salaten kan du servere alene som en deilig lunsjrett med grove rundstykker eller baguetter ved siden av, eller du kan ha den som tilbehør til grillmaten. 

- Får du lunsjbesøk er vafler også et godt alternativ, og særlig hvis man kan ta med vaffeljernet ut, sier Tine. Ha litt grovt mel i røren og server sammen med vaniljekesam mager og jordbær. Sunt og kjempegodt!

Både jordbær og andre bær er et friskt og godt alternativt når du har lyst på noe godt, enten som dessert med litt yoghurt-is eller mager vaniljekesam, eller i smoothie.

Grill med god samvittighet

Grilling hører med hvis vi skal få sommerstemning i hagen. Men hva med å prøve noe annet enn de tradisjonelle pølsene og burgerne?

- Tenk magert og grill gjerne kylling eller fisk, sier Tine, som også anbefaler å legge mange gode grønnsaker på grillen. Bruker du gode marinader av oljer og urter blir det utrolig saftig og smakfullt.

Mange får dårlig samvittighet hver gang de fyrer opp grillen, men ifølge ernæringsfysiologen er det ingen grunn til det. Det gjelder bare å tenke litt over hva vi legger på grillen og ikke minst hvor mye vi legger der.

- En av de vanligste feilene vi gjør, er at vi ofte griller til en hel armé. Og dermed spiser vi kanskje litt mere enn vi trenger? sier hun.