Derfor blir huden tørr om vinteren – og slik unngår du det

Har du merket at huden blir tørrere når det blir kaldere i luften? Det er ingen tilfeldighet. Heldigvis finnes det gode råd for å bevare sunn og fin hud.

Høsten og vinter betyr lavere temperaturer og kaldere luft. Du merker kanskje hvor fin huden er om sommeren, og at den mister både glød og spenst om vinteren? Det er helt naturlig.

Temperatursvingninger tærer på huden

– Om vinteren er det ofte store forskjeller på temperaturen ute og inne, og store temperaturforandringer er en av hudens verste fiender. I tillegg er luften inne ofte tørr fordi man varmer den opp. Da blir forskjellen på luften inne og ute veldig stor, og hyppig og brå forandring er en påkjenning for huden, sier Mia Holden, kjemiker og produktutvikler i Dr. Greve.

Bor man i et nordisk klima, er det vanskelig å unngå akkurat det. Men i hvor stor grad overgangen blir en utfordring, kommer an på hudhistorikken og hvilke forholdsregler du tar.

– Særlig de som plages av hudproblemer fra før vil merke en forverring på vinterhalvåret, men også for dem er det mulig å gjøre tiltak som kan hjelpe på problemet, forklarer Holden.

Mia Holden, kjemiker og produktutvikler i Dr. Greve.
Mia Holden, kjemiker og produktutvikler i Dr. Greve.

 

 Unngå denne vintervanen

I tillegg til temperatur- og luftforskjeller, er det en annen vintervane som kan gjøre huden tørr.

Det er lite som er så effektivt som en lang og varm dusj for å få kulda ut av kroppen, men skal man være skånsom mot huden, bør dette begrenses. Å dusje hyppig, lenge og varmt gjør nemlig at huden mister sine naturlige oljer, og gjør den svakere i møte med ytre forhold. Men heldigvis finnes det gode løsninger for å begrense belastningen.

– Ikke overdriv dusjingen, og bruk produkter som er tilpasset sensitiv hud.  En mild dusjgele i dusjen, og en god og pleiende ansiktskrem og bodylotion etterpå kan motvirke effekten, og gi huden det den trenger for bedre å stå imot det den møter utenfor døren, sier Holden.

Vær også flink til å kle deg godt, bruk votter og klær som beskytter huden mot den kalde lufta. Da blir ikke overgangen fra ute til inne så stor, som gjør påkjenningen mindre.

En god og pleiende ansiktskrem kan gi huden det den trenger i kulda.
En god og pleiende ansiktskrem kan gi huden det den trenger i kulda.

 

 Sju smarte tips mot tørr vinterhud

  1. Ikke overdriv dusjing eller vasking av hendene.
  2. Bruk pleiende produkter med mye fuktighet.
  3. Smør hendene med en god håndkrem hver gang du har vasket dem, og bruk en rik bodylotion rett etter dusjen.
  4. Smør deg inn innen tre minutter etter at du har gått ut av dusjen, så hjelper du huden din med å holde på fuktigheten fra vannet, og kremen får ekstra god effekt.
  5. Bruk milde produkter med mye fukt, og se etter produkter som er testet på sensitiv hud.
  6. Benytt deg av klær i naturlige materialer, som lar huden din puste.
  7. Beskytt ansikt, hender og andre utsatte områder med lue, votter og skjerf når du er ute i kulda.