Grønnfargen forplikter

Hva betyr det egentlig at sjampoen er vegansk?

Du har kanskje lagt merke til at det ikke bare er mat som merkes som vegansk? Også sko, klær, kosmetikk og andre produkter kan være veganske.

For de som ikke er veganere selv, er det kanskje lett å tenke at veganisme først og fremst er knyttet til kosthold. Vi vet at de som er veganere unngår mat og drikke fra dyreriket, men det er ikke bare matvarer som kan være veganske.

Ta for eksempel en kikk i hyllen med kosmetikk, såper og hårpleieprodukter neste gang du er i butikken. Også her finner du veganske produkter, selv om ingen av dem skal spises eller drikkes. 

Ta et bevisst valg

– At et kosmetisk produkt er vegansk, innebærer at det ikke er testet på dyr og ikke inneholder animalske ingredienser eller ingredienser av animalsk opprinnelse, forklarer Silje Nome i Define. 

Det vil si at ingredienser som bivoks og silkeproteiner, som henholdsvis stammer fra bier og silkelarver, ikke kan brukes i disse produktene.

– Ved å merke kosmetiske produkter som veganske, hjelper vi forbrukerne slik at de kan ta et bevisst valg når de handler, forklarer hun.

I denne videoen forteller Silje hvordan hun går frem når hun utvikler nye varianter av Define:

 Bra for miljøet

For mange er både dyrevelferd og miljø viktig, og dette ønsker Define å ta hensyn til. Med den nye serien RÅ fra Define får forbrukerne hårpleieprodukter som er svanemerket, og dermed et godt valg miljømessig.

– Emballasjen inneholder resirkulert plast og kan selvfølgelig resirkuleres igjen, forteller Nome.

Dokumentert effekt      

Det å gi forbrukerne god informasjon om hva de faktisk kjøper, er også viktig.

–  På emballasjen til produktene i RÅ fra Define-serien, finner du en forklaring på og beskrivelse av alle ingrediensene. På denne måten blir det enklere for folk å forstå hvorfor de ulike ingrediensene er tilsatt produktet de kjøper, forteller Lise Holm-Glad, leder i Defines frisørteam.

Se etter denne merket hvis du ønsker å handle veganske produkter.
Se etter denne merket hvis du ønsker å handle veganske produkter.

I RÅ-serien fra Define kan du velge mellom sjampo og balsam med hveteprotein, som har styrkende effekt på tørt og slitt hår, og sjampo og balsam med geitrams, som virker pleiende på hår og hodebunn.

– Produktene har et høyt innhold av naturlige ingredienser og disse har dokumentert effekt. For øvrig er ingen av Defines produkter testet på dyr, avslutter hun.

Hos KIWI finner du dessuten en rekke andre veganske produkter fra Define. Se etter det veganske merket på produktene neste gang du handler.