Smart vasketips

Sliter du med statiske klær?

Statiske plagg som limer seg til kroppen er skikkelig irriterende. En dose skyllemiddel kan være løsningen på problemet.

Du har sikkert opplevd å kle på deg klær som føles helt elektriske. Skjørtet klistrer seg til lårene og blusen suger seg inntil kroppen, og uansett hvor mye du strekker og drar i plagget, holder det seg ikke der du vil. 

– Ved å bruke tøymykner unngår du dette problemet. Tøymykneren reduserer elektrisiteten, og samtidig blir tøyet ditt mykere. Bruker du en tøymykner med parfyme, lukter det også godt, sier vaskeekspert Malin Skaar, som er leder for Orklas forbrukerservice.

Er klærne statiske, er det lurt å bruke tøymykner.
Er klærne statiske, er det lurt å bruke tøymykner.
Beskytter tøyet

Markedsansvarlig Kaja Eggen i Colgate-Palmolive bekrefter dette, og legger til at det er enda flere fordeler med å bruke tøymykner. 

– Produktet gjør at fasongen på plaggene dine holder seg bedre, og tekstilene blir dessuten enklere å stryke. Skyllemiddelet beskytter videre tøyet mot friksjon og varme fra vaskemaskinen ved å legge en beskyttende film rundt fibrene. Dermed slites de ikke i like stor grad, sier Eggen. 

Hun forteller at de i år har relansert Softlan med en ny ingrediens som gir enda mykere tøy enn tidligere. I Norge er Comfort fra Orkla Home&Care den mest solgte tøymykneren, mens Softlan følger like etter.  

Fornuftig bruk

En dose skyllemiddel i vaskemaskinen kan med andre ord være en god investering i dine favorittplagg, men bruk den likevel med måte. 

Av hensyn til miljøet bør du alltid fylle maskinen så full som mulig og unngå å bruke mer skyllemiddel enn nødvendig. Følg doseringen på flasken, i stedet for å bare «helle opp i en skvett». 

– Brukt riktig vil ikke skyllemiddelet føre til noen betydelig belastning på miljøet. Siden tøyet bevares fint lenger, slipper du jo også å kjøpe nytt like ofte. Det er også positivt for miljøet, mener Kaja Eggen. 

Dette tøyet skal du ikke bruke tøymykner på

  • Regntøy
  • Treningstøy
  • Gore tex

 

Bruk gjerne tøymykner på

  • Syntetiske stoffer
  • Ull
  • Bomull
  • Silke