Sommeren er vidunderlig, men kan også være både vond og vemmelig. For sommerplagene kommer vi ikke unna - det stikker, svir og klør. Og når vi har brent oss på brennmanet, eller blitt stukket av et insekt gjør vi gjerne hva vi kan for å få bort ubehaget.
Til og med de gode gamle kjerringrådene, tyr vi til. Men kan de hjelpe?
Kjerringråd eller placebo?
- Det finnes utallige kjerringråd mot sykdom og plager. Men de færreste er blitt forskningsmessig testet for å se om de faktisk har en effekt, sier Elisabeth Holmboe Eggen, en av de tre legene i den populære NRK-serien «Hva feiler det deg?».
Hun forklarer at for å bevise effekt må man få et stort nok antall mennesker til å teste kjerringrådet mot placebo (ingenting) og måle så objektivt som mulig om de har effekt eller ikke. Problemet er at dette skal gjøres uten at pasienten vet hvem som gjør hva - noe som er vanskelig med mange kjerringråd. I verste fall kan kjerringråd også gjøre lidelsen verre.
Men TV-legen har likevel forståelse for at mange tyr til kjerringråd når de får plager og ubehag. Og kanskje kan det også ha noe for seg?
- Grunnen til at noen fremdeles deler og bruker kjerringråd tenker jeg må være at det føles godt å gjøre noe enten forebyggende eller behandlende. Og har man veldig troen på det man gjør, kan man oppnå en placeboeffekt og føle seg bedre. DET er nemlig bevist med forskning mange ganger, sier Holmboe Eggen.
For når gode råd er dyre og apoteket er langt unna, hadde det vært fint å kunne lindre smerter og andre plager med mat eller drikke du allerede har i skapet.
Her ser du noen av kjerringrådene som kanskje kan hjelpe:
Soleksem og solbrent hud Tomater inneholder lykpoen som kan beskytte og reparere solbrent hud.
Uansett hvor flinke vi er til å smøre oss med solkrem, er det lett å bli solbrent i løpet av en lang sommer. Når huden har blitt sår og rød kan det hjelpe å gni den inn med fersk tomat eller ketsjup. Det er antioksidanten lykopen som visstnok beskytter og reparerer solskadet hud. Andre råd er å gni huden inn med yoghurt naturelle eller honning.
Sår som ikke vil gro Honning er bakteriedrepende og kan ha effekt på sår som ikke vil gro.
Skrubbsår og småkutt hører sommeren til. Som regel holder det å rense såret godt med Pyrisept før man dekker til med plaster eller gasbind. Men hvis det tar tid før såret gror kan det være lurt å smøre på litt honning, som er bakteriedrepende.
Les mer om hvorfor honning kan få sår til å gro på nettsidene til NIFAB (Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin).
Insektsstikk Smør eddik på stikk når du har fjernet brodden med en pinsett.
Mens noen nesten blir «spist opp» av mygg og knott, er andre heldige og får knapt et stikk. Hvis du er blant dem som stadig får stikk kan det hjelpe å gni tomatblader på huden. Andre typer stikk som bi- eller vepsestikk er det derimot vanskelig å forebygge. Det aller første du bør gjøre er å fjerne brodden med en pinsett. Deretter kan du prøve å smøre på en basisk blanding av natron og vann. Andre råd er å smøre på litt eddik, eller holde en fuktig sukkerbit over bittet.
Brennmanet Uheldig sammenstøt med en brennmanet? Da kan du forsøke å skylde med Farris.
En hyggelig tur på stranden kan fort bli ødelagt hvis man er uheldig og brenner seg på brennmanet. Det første du bør gjøre er å skylle huden godt med vann, aller helst saltvann. Bruk gjerne Farris hvis du har det. Deretter smører du eddik på huden som har blitt brent av brennmanet.
Blærekatarr Du kjenner kanskje til tranebær mot blærekatarr? Sitron og grapefrukt kan også gjøre nytte.
Iskaldt badevann og somling med å ta av seg det våte badetøyet kan resultere i en urinveisinfeksjon. Det er både smertefullt og plagsomt. Når man har urinveisinfeksjon kan det hjelpe å spise sure ting som grapefrukt, sitron og tranebær. Dette vil både kunne lindre og forebygge.
Kvalme Ingefær kan brukes til så mangt, blant annet mot kvalme og sår hals.
Det kan være mange grunner til at vi blir kvalme. Men enten det skyldes bilkjøring, sjøsyke, noe vi gruer oss til eller det er noe vi har spist, finnes det råd som kanskje kan hjelpe.
Fersk ingefær i mat eller som te skal visstnok lindre kvalme. Det samme kan vann med sitron eller vann med fersk peppermynte gjøre. Hvis kvalmen gjør at du kaster opp kan det være lurt å drikke en blanding av Farris og eplejuice. Da får du i deg både sukker og salt, som kroppen trenger etter å ha mistet mye væske. Cola kan også hjelpe når du er syk, og gir et påfyll av sukker og koffein.
Forkjølelse og sår hals
Selv om det er midt på sommeren slipper vi ikke helt unna rennende neser og tette hoder. Hvitløk kan holde forkjølelsen på avstand, og har du først blitt dårlig kan den kanskje lindre symptomene litt? Ingefær, enten i maten eller i en kopp te, kan også lette litt når hodet er tungt og tett. Har du sår hals er rådet å gurgle halsen med kremfløte.
Diaré Potetmel når magen slår seg vrang? Ja visst!
Ingenting er vel verre enn om magen slår seg vrang og feriedagene går rett i do. Bland ut 1-2 teskjeer potetmel i litt vann, og du vil trolig merke effekt allerede etter et kvarter. Barn kan også få dette, men synes nok det er lettest å drikke hvis det blandes ut i litt saft. Andre råd mot diaré og løs mage er blåbærsaft, gulrotgrøt og 1 ts kanel løst opp i kaldt vann.
Øreverk Matolje kan fungere mot øreverk, men vær forsiktig!
Bading kan lett føre til øreverk, og særlig hos små barn. Bader dere i svømmebasseng er det ekstra lett å få vondt i ørene på grunn av det høye bakterienivået. Noen kjerringråd går ut på at du skal dryppe matolje inn i øret, men man bør være generelt forsiktig med å ta noe som helst inn i øregangen. Et bedre råd kan derfor være å finhakke løk som man legger i gassbind eller i et lommetørkle over øret. En hvitløksbit, eller en bomullsdott dyppet i kamille-te skal visstnok også ha effekt. Begge deler skal bare holdes foran øregangen, og ingen av delene skal inn i øret.
Blåbærtenner Blåbærmunn? Frykt ikke!
Dette kvalifiserer neppe som «sommerplage». Men litt sjenerende kan det jo være å gå rundt med blå tenner etter at man har kost seg med sommerens gode bær? Gni en sitronskive mot tennene, og vips så blir de hvite og fine igjen.
Kjerringråd har som sagt ingen dokumentert effekt på plager, selv om de ofte kan vise seg å hjelpe. Apotekene har også gode medikamenter mot de fleste sommerplager.
Kjerringråd er råd og tips uten vitenskapelig bakgrunn. Et kjerringråd omhandler oftest løsninger på forskjellige problemer av hverdagslig karakter, som for eksempel forkjølelse, hikke osv. (Kilde: www.wikipedia.no)
Smart å ha i matskapet i sommer:
Honning
Eddik
Tomater/Tomatblader
Gulrøtter
Løk
Hvitløk
Peppermynte
Grapefrukt
Sitron
Tranebær
Ketsjup
Yoghurt naturelle
Kremfløte
Farris
Eplejuice
Cola
Ingefær
Kanel
Natron
Sukkerbiter
Lag ditt eget sommerapotek – hos KIWI finner du det du trenger:
Våtservietter
Tørkerull
Plaster
Paracet
Nesespray
Drikk vann i varmen
På varme sommerdager er det viktig at både små og store får i seg nok væske. Sørg for å ta med drikkeflasker med kaldt vann hvis dere skal på stranden eller ut på tur. Små barn trenger ofte en påminnelse om å drikke.
Unngå solstikk!
Bruk solhatt eller caps når du er ute i sola over tid. Sørg for at små barn alltid har noe på hodet i sola.
Bli KIWI PLUSS-kunde i dag
Som KIWI PLUSS-kunde får du alltid 15 % Trumf-bonus på all fersk frukt og grønt