Unngå disse bakteriefellene på kjøkkenet

På tide å bytte ut kjøkkenkluten?

Foto: istock

Det hjelper ikke at du er en god kokk hvis du ikke er nøye med kjøkkenhygienen. Bakteriene stortrives nemlig på kjøkkenet ditt, og i sommervarmen har de det ekstra fint.

NOFIMA-forsker Solveig Langsrud.
NOFIMA-forsker Solveig Langsrud.
Ifølge forsker Solveig Langsrud ved NOFIMA, er det flere ting vi slurver med hjemme på kjøkkenet. Det kan i verste fall gjøre oss syke.

1. Bruk forskjellige fjøler og separat kjøkkenutstyr

- Mange bruker samme skjærebrett til salatgrønnsaker og rått kjøtt, eller glemmer å vaske kniven etter å ha skåret rått kjøtt eller kylling, sier hun.

Dermed kan vi overføre bakterier til den maten som ikke skal varmebehandles og som er klar til servering. Det er ikke bra for oss.

- Det er en misforstått oppfatning at man kan styrke immunforsvaret gjennom dårlig hygiene. Sånn er det ikke, påpeker Langsrud og legger til at sykdomsfremkallende bakterier som kan finnes i mat, som Campylobacter og Listeria, kan gi alvorlig sykdom og heller ikke gir beskyttelse mot allergi.

2. Vær nøye med hygienen

Det å vaske hendene er viktig både før og under matlaging, og særlig når vi holder på med rått kjøtt, kyllingfilet eller grønnsaker som kan ha med seg jordrester. Bruk såpe, og tørk deg gjerne med tørkepapir.  Hvis du er syk bør du ikke lage mat til andre.

Et generelt godt renhold på kjøkkenet er også viktig for å unngå bakterievekst. Vi er ofte flinke til å tørke av benken, men glemmer at kjøkkenkranen og håndtaket på kjøleskapet eller søppelbøtten kan være grobunn for bakterier. Og husk å skifte ut den sure kjøkkenkluten! Den kan nemlig være en skikkelig bakteriebombe, selv om den ikke alltid ser så skitten ut.

- Hvis kluten har blitt brukt til å tørke bort kjøttsafter må den alltid kastes eller legges til vask, sier NOFIMA-forskeren.

3. Ikke la maten bli stående på kjøkkenbenken

Feil oppbevaring av mat er en annen ting vi slurver med. Kjølevarer bør oppbevares så kort som mulig utenfor kjøleskapet eller kjøleboksen.

- Bakterier trives best når temperaturen ligger mellom 15 og 40 grader. Hvis vi venter unødig lenge med å sette pålegg tilbake i kjøleskapet etter frokost, eller middagen blir stående i flere timer på benken, kan vi bli syke, sier Langsrud.

En tommelfingerregel er at maten bør være nedkjølt innen to timer.

Husk å kjøle ned maten igjen raskt etter måltidet så det ikke blir bakterievekst. Særlig viktig er det at ris ikke blir stående ute på benken for lenge.
Husk å kjøle ned maten igjen raskt etter måltidet så det ikke blir bakterievekst. Særlig viktig er det at ris ikke blir stående ute på benken for lenge.
 

4. Sjekk temperaturen i kjøleskapet ditt

Mange kjøleskap er for varme, og dermed kan maten likevel bli dårlig selv om du er nøye med både hygiene og matlaging. Temperaturen bør ligge på ca 0-4 grader, og kjøleskapet bør ikke være alt for fullt. Da blir nemlig luftsirkulasjonen dårlig, og det samme blir nedkjølingen.

- Unngå å sette store porsjoner varm mat rett inn i kjøleskapet. Dette kan gi økt temperatur i kjøleskapet og kondens som igjen kan føre til bakterievekst, sier Langsrud.

Forskeren minner om at mat som settes inn i kjøleskapet alltid bør være tildekket for å unngå smitte og overføring av bakterier.

5. Sørg for tilstrekkelig oppvarming

De fleste bakterier dør ved varmebehandling over 70 grader. Det å sørge for tilstrekkelig varmebehandling er derfor viktig, og spesielt fjærkre og bearbeidede kjøttprodukter som hamburgere må være gjennomstekt. Rask nedkjøling av maten er også viktig dersom du skal spise den senere og vil unngå bakterievekst.

- Det er trygt å spise hele kjøttstykker som er røde inni, men farseprodukter kan inneholde farlige bakterier på innsiden og må gjennomstekes. Fjørfe bør gjennomstekes uansett, påpeker Solveig Langsrud.

Les mer om kjøkkenhygiene og matsikkerhet på nettsidene til Mattilsynet.