Hvor mange gode grunner til å bytte vaskemidler trenger vi?

Kvinne vasker bordet med miljøvennlige vaskemidler

Er miljøvennlige vaskeprodukter like effektive som vaskemidlene og utstyret du «alltid» har brukt? Vi har sjekket de populære merkene Klar og Unik RentHjem.

Er det egentlig mulig å lage effektive vaskemidler som fjerner flekker, fett og bakterier samtidig som det lukter godt og ikke er en unødvendig belastning for miljøet?

Svaret er ja, og av alle merkeordninger er Svanemerket eller Blomsten de aller viktigste symbolene å se etter når du står foran vaskeproduktene i butikken. Ifølge Miljødirektoratet er det kun de mest miljøvennlige produktene på markedet som kvalifiserer til disse merkene.

Bengt Johannesen i Orkla.
Bengt Johannesen i Orkla.
Både snillere og like bra

- Selve essensen i Klar er at produktene skal være snillere mot naturen, uten at det går på bekostning av effekten, forteller kjemiker og produktutvikler Bengt Johannesen.

Han har vært med på utviklingen av Klar-serien helt siden de første tankene om å lage enda mer miljøvennlige vaskeprodukter begynte å forme seg i Orklas lokaler på Skøyen i Oslo i 2016.

– Ingen vil bruke gulvsåpe, tøyvask eller håndsåpe som ikke fungerer. Det er den viktigste jobben av alle, å sikre høy kvalitet. Og i tillegg til at de fungerer godt, skal de være svanemerket og mer miljøvennlig. Det ene skal ikke gå på bekostning av det andre, slår han fast.

Det samme kriteriet hadde Unik RentHjem da deres vaskeprodukter kom på markedet i 2019. Selv om disse produktene er blant KIWIs billigste alternativer, lover produsenten at RentHjem-serien skal være like effektiv som andre produkter i markedet.

Dette var et av våre viktigste krav under produktutviklingen. I tillegg stiller også Svanemerket krav til at produktene må være effektive og gode, slik at man ikke må bruke mer midler for å få det rent, forklarer Jorun Holme, senior fagsjef for produktkvalitet i Unil.

De enkleste grepene du tar

Det er ikke slik at å bytte ut vaskemidlene dine er det som skal til for å redde jordkloden, men det er et veldig enkelt steg i riktig retning. Uavhengig av hva du ønsker å putte i vaskevannet, vaskemaskinen eller ha stående ved vasken, er dette gode tips å følge:

  1. Bruk mikrofiberklut og mikrofibermopp – det er ikke alltid det er behov for vaskemidler, og mikrofiber passer utmerket til de lettstelte flatene.

Hvis du skal fjerne kalk, fastbrent fett eller litt mer gjenstridige flekker, kan du bruke litt rengjøringsmiddel i vaskevannet i tillegg. Ifølge Miljødirektoratet er det beste for både helse og miljø å bruke minst mulig kjemikalier i rengjøringen hjemme.

  1. Ikke bruk mer vaskemidler enn nødvendig, følg doseringen som står på emballasjen. Da belaster du ikke miljøet unødvendig, samtidig som lommeboken setter pris på at produktene holder til et større antall vask enn de gjør hvis du alltid «slumper».
  2. Bruk miljømerkede rengjøringsmidler, se først og fremst etter Svanen eller Blomsten. Prøv også å unngå å bruke desinfiserende midler som klor og lignende, med mindre det er nødvendig. Rent, kokende vann kan for eksempel også brukes til desinfisering.

Dette er fordelene med miljøvennlige vaskemidler

Klar rengjøringsmidler er en norskutviklet serie med nordiske dufter.
Klar rengjøringsmidler er en norskutviklet serie med nordiske dufter.

Både Klar og RentHjem har flere gode egenskaper enn «bare» å være mer miljøvennlige, effektive og billige. Hvis du fortsatt trenger argumenter for å bytte ut vaskemidlene du bruker i dag, kan du jo ta en titt på disse:

Åpen ingrediensliste.
Åpen ingrediensliste.
Tre andre fordeler med Klar

  1. Alle flaskene er laget av 100 prosent resirkulert materiale, og kan også resirkuleres på nytt etter bruk.
  2. I tillegg til at produktene består av få og nøye utvalgte produkter, har Klar har en åpen ingrediensliste. Det vil si at bak hver ingrediens forklarer de også hvorfor de er tilsatt produktet, og hva effekten av dette er. Så trenger du aldri å lure på hva «Sodium Cocoamphoacetate» gjør igjen.
  3. Klar-serien er utviklet i Orklas eget laboratorium på Skøyen, i samarbeid med Alle innspill og tilbakemeldinger tas med i prosessen, og produktene testes grundig for å sikre at nye lanseringer hele tiden holder samme høye kvalitet. Også de nordiske duftene på vaskemidlene er valgt i samarbeid med kundene, det skal jo tross alt dufte som «hjemme».

Tre andre fordeler med RentHjem

RentHjem-produktene er både blant de billigste og mer miljøvennlige vaskeproduktene du får kjøpt hos KIWI.
RentHjem-produktene er både blant de billigste og mer miljøvennlige vaskeproduktene du får kjøpt hos KIWI.

  1. Alle flaskene er laget av resirkulert plast, noe som bare i løpet av 2020 sparte miljøet for nesten 15 tonn ny plast kun basert på produktene som ble solgt hos KIWI. Den gjennomsiktige emballasjen er også bedre egnet for gjenvinning, og gir et økt bruksområde når den igjen er resirkulert.
  2. RentHjem-produktene er laget med få og nøye utvalgte ingredienser, og inneholder ingen unødvendige kjemiske stoffer.
  3. Alle flytende produkter (med unntak av tøymykner) er Vegan-merket.