Trygg og enkel rengjøring

Visste du at Jif har redusert spraytåken fra sine rengjøringssprayer?

Er du redd for helseskadelige stoffer når du vasker? Nå har Jif rengjøringsspray kommet i ny og forbedret versjon.

Rengjøringsmidler i sprayform har de siste årene blitt kritisert for å frigjøre helseskadelige partikler som kan inhaleres til lungene. En rapport fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) viste at spraydysen var avgjørende for hvor mye inhalerbare skadelige stoffer som ble frigjort.

Lilleborg og Orkla Home&Personal Care er blant leverandørene som har tatt dette til etterretning og endret på sine produkter fra Jif.  

Endret på spraydysene

Med de nye sprayflaskene fra Jif blir det mindre spraytåke enn tidligere.
Med de nye sprayflaskene fra Jif blir det mindre spraytåke enn tidligere.

- For å være ekstra sikre på hvordan våre produkter oppførte seg, og hva slags eksponering man fikk, deltok Lilleborg i en studie sammen med STAMI, forklarer kommunikasjonssjefen i Orkla Home & Personal Care, Anne Gjemdal.

Etter dette endret de spraydysene sine. 

- Vi byttet ut den ene dysen vi hadde som gav små dråper. Nå gir alle våre dyser større dråper, og dermed en sterk reduksjon i dannelsen av spraytåke, sier hun.

Den nye dysen har en såkalt spredningsbegrenser, som gir mer skum og færre partikler i luften.

Ikke lenger faresymbol på flasken

STAMI-studien fra 2015 viste at renholdere var yrkesgruppen som oppga høyest forekomst av luftveisplager i form av tetthet og piping i brystet. I tillegg til dysen, var også styrken på produktene avgjørende.

- Vi har endret på sammensetningen i alle sprayproduktene våre slik at de nå kommer i butikkhyllen med mildere formuleringer – men fortsatt like effektive. Forskjellen kan sees ved at de ikke lenger er merket med advarselsymboler på etiketten, forteller Anne Gjemdal.

Rengjøringssprayene med de forbedrede dysene har vært i butikk siden i fjor høst. Pleier du å kjøpe Jif refill for å fylle på plastflaskene når de er tomme, bør du med andre ord vurdere å bytte ut selve sprayflasken hvis det er en stund siden du kjøpte denne.