Dette bør du vaske nå

Tre smarte tips til den uunngåelige vindusvasken

Solen avslører ikke bare hvite ben og legger nå i mai, de fleste oppdager at også vinduene kan trenge en skikkelig vask etter vinteren. Se også vår rom for rom-guide for resten av vårrengjøringen!

Skitne vinduer.
Skitne vinduer.
17. mai og forsommerens mange festdager er like rundt hjørnet, og kanskje har allerede vårsolen avslørt at det er på høy tid med en skikkelig vindusvask?

Vi skal ikke se bort fra at mange ikke ser på vindusvasking som en av de morsomte aktivitetene man kan gjøre hjemme - men det er jammen en deilig følelse når jobben endelig er gjort!

Tre smarte tips til vindusvasken:

  1. Ikke bruk noe varmere enn lunkent vann når du vasker, på varme sommerdager kan vannet godt være kaldt. Den vanligste såpen å bruke i vannet, er Jif Vindusvask, Zalo eller en blanding av Zalo og salmiakk.
  2. Ikke vask mer enn ett vindu av gangen. Da risikerer du ikke at vannet tørker ut underveis, noe som vil gi skjolder på vinduene. Det samme gjelder hvis du vasker i direkte sollys.
  3. Bruk nalen til å skyve vekk vannet ved å starte i et av de øverste hjørnene og jobbe deg nedover på ruten. Hvis du liker best å nale fra side til side, bør du vinkle nalen lett slik at vannet renner nedover.

Flere tips til vårrengjøringen

Nå som våren har meldt sin ankomst, kan det være på tide å ta en litt grundigere vask i hjemmet.

Vaske- og rengjøringsekspert Malin Skaar i Orkla Home and Personal Care forklarer hvordan du bør gå frem:

- Vask områder du sjelden tar deg tid til å vaske ordentlig. I dag har vi så mange enkle metoder, så det trenger ikke ta all verdens med tid, sier hun.

Synes du det er vanskelig å vite hvor du skal begynne, kan du bruke vaske- og rengjøringsekspertens romguide som et utgangspunkt.

EKSPERT: Malin Skaar gir deg sine beste tips til en skikkelig vårrengjøring.
EKSPERT: Malin Skaar gir deg sine beste tips til en skikkelig vårrengjøring.

Toalett og bad

Når du vasker toalett/bad, så vask ekstra godt på baksiden av toalettet. Det kan være lurt å tørke av støv på toalett før du begynner med fuktighet. Bruk for eksempel en støvklut, da er det mye lettere å vaske over med wipes/fuktig klut etterpå.

Sett av god tid til å pusse godt over alle fliser og vask oppå og inni baderomskapene. Husk også å vaske kraner, dusjhode og dørhåndtak!

Kjøkken

  • Vask godt oppå kjøkkenskapene, de blir ofte glemt. Bruk gjerne en blanding av Zalo og Salmiakk, dette er svært effektivt for å få vekk fettbelegg.
  • Tøm gjerne skapene og vask inni. Benytt sjansen til å kaste eller gi bort ting du ikke lenger bruker. Vask utenpå skapene, for eksempel med Jif Universal og tørkepapir. Vask stekeovnen grundig. Er den selvrensende, bruker du programmet til ovnen. Hvis ikke kan du benytte Jif Ovn og Grill.
  • Tøm kjøleskap og vask grundig, for eksempel med Klorin spray eller Jif Kjøkken. Kanskje benytte sjansen til å avrime fryseren også?

Fjern fett rundt kjøkkenviften med en god mikrofiberklut med litt fuktighet.

Husk å tørke støv i hyllene!
Husk å tørke støv i hyllene!

Stue

I stuen dreier det seg mest om støvtørking, for her er det sjelden veldig møkkete. I, bak og under sofaen er et fint sted å begynne. Her samler det seg mye smuss og støv. Støvsug sofaen, og bruk gjerne Jif Støvmopp på gulvet.

  • På vegger, lister og tak kan man også bruke Jif Støvmopp. Vi anbefaler at man i hovedsak unngår å vaske med vann/fuktighet på disse områdene.
  • Samle sammen alle potteskjulere og vask disse, støvsug alle lampeskjermer og kanskje tørk støv av plantene.

PS: Ikke glem bilder, rammer og bøker!

Soverom

På soverommet kan det være godt med skikkelig gjennomlufting. Ta ned gardiner for vask, eller tørk godt av støv på persienner. Støvsug under sengen, og også madrassen. Vask sengetøy, dyner og puter – og heng gjerne ut til lufting. Tøm skuffer og skap, tørk støv og se over om det er tøy du ikke bruker lenger.

Vårvask betyr at alle vinduer kan pusses ordentlig godt!
Vårvask betyr at alle vinduer kan pusses ordentlig godt!