Sånn, sånn eller sånn?

Hvilken av disse viser riktig mengde tannkrem for barn?

Er du usikker på hvor mye tannkrem du skal ta på barnas tannbørster? Fasiten varierer med barnets alder.

Tannpuss er kjempeviktig, og det er det også å bruke en fluortannkrem på børsten. Pass bare på at du ikke bruker like mye tannkrem til barna som til deg selv.

– Det er viktig at en voksen doserer tannkremen, og husk at det til å begynne med kun skal brukes en knapt synlig mengde. Du øker etter hvert som barnet blir større, og når barnet når seksårsalder, kan du bruke en ertestor mengde, forteller tannlege Erik Svendsrud.

Han anbefaler å bruke en tannkrem som smaker litt godt den første tiden.

Bli vant til børsten

Selv om melketennene faller ut i løpet av få år, er det nemlig viktig å ta vare på dem. God pleie av melketennene kan være avgjørende for hvordan det går med de permanente tennene senere, så la barnet bli kjent med tannbørsten allerede når første tann titter frem.

– Barn skal børste tennene hver dag akkurat som voksne, og fluor er viktig. Begynn å pusse allerede når den første melketannen kommer frem i munnen. Til å begynne med gjør du det ikke først og fremst for å få det rent, men mer for å venne barnet til regelmessig børsting, sier Svendsrud.

Puss først selv og la deretter barnet prøve selv.

– Det optimale er å børste tennene to ganger om dagen og på den måten etablere gode rutiner frem til de permanente tennene kommer, råder han.

Tannkrem med magisk skum

Trine Abilgaard Sætveit i Colgate-Palmolive bekrefter at du gjerne kan være litt gjerrig på tannkremmengden den første tiden.

– Når du begynner å børste babyens tenner, skal du bare bruke en så vidt synlig mengde tannkrem. Ved ettårsalder kan du øke til en mengde på størrelse med barnets lillefingernegl, forteller hun.

Sætveit anbefaler å bruke egen barnetannkrem i alle fall frem til barnet kan spytte ut etter tannpussen.

– Barnetannkrem inneholder mindre fluor og kan derfor svelges uten problem. Selv om fluor er bra og viktig for tennene, skal man ikke ha for mye. Til små barn anbefales for eksempel Colgate Kids Pure 0-6 år med barnevennlig smak og riktig fluormengde, sier hun.

Til større barn, som gjerne vil prøve å pusse litt selv, kan du velge varianter som gjør tannpussen morsommere. Prøv for eksempel Colgate Kids Training for barn mellom seks og ni år. Den har et magisk skum, som skifter farge etter to minutter med pussing.

Nyheter høsten 2019: Colgate Kids Training
Nyheter høsten 2019: Colgate Kids Training

Gode vaner

Det å få barna til å pusse tenner kan være et strev. Men vi voksne vet hvor viktig det er med god tannhygiene, så når det gjelder tannpuss kan det ikke være rom for forhandlinger. Tennene må pusses hver eneste dag.

– Mitt beste tannpusstips er å begynne å børste tennene så tidlig som mulig. Da etablerer dere gode vaner, og barnet lærer at tannpuss er noe som skal gjøres to ganger om dagen, sier Sætveit.

Dette kan naturligvis være lettere sagt enn gjort, men det er verd å ta en kamp for at barnet skal få rene, sunne tenner.

Husk også at selv om de små kan få øve seg litt med tannbørsten, kan de ikke få ansvaret for pussen selv.

– Det bør være de voksne som er ansvarlig for rengjøringen av barnets tenner frem til minst 10-årsalder, sier tannlege Erik Svendsrud.