Tannbørstebytte-dagen

Så ofte anbefales det at vi bytter ut tannbørsten

Hvor ofte bør vi bytte, og hva bør du egentlig gjøre med tannbørsten etter at du har vært syk? Mytene er mange, men vi har spurt to tannleger om råd.

Er du en av de som kjøper ny tannbørste først når du ser at den er skikkelig sliten? Da er du ikke alene.

Ifølge salgstall fra analyseselskapet A. C. Nielsen går det i snitt nesten et halvt år mellom hver gang vi nordmenn bytter tannbørste.

Dette er for sjeldent, de generelle rådene fra produsenter og tannleger er å bytte tannbørste hver tredje måned, oftere hvis tannbørsten blir fortere slitt. En slitt tannbørste pusser dårligere enn en der busten fortsatt er i riktig posisjon.

Må jeg bytte tannbørste etter sykdom?

Er du blant de som lar tannbørsten gå rett i søpla etter endt sykdomsperiode, eller beholder du den til den er utslitt? 

- Du trenger ikke bytte tannbørste selv om man er syk. Det er dine egne bakterier, ikke andres, og etter hvert dannes antistoffer mot eventuelle sykdomsfremkallende stoffer, sier Inger-Lise Mathiesen ved Oscarsborr Tannklinikk.

Kort sagt betyr det at du ikke skal kunne smitte deg selv på nytt.

Koke tannbørsten i oppvaskmaskinen?

Likevel vil man jo gjerne være ekstra forsiktig. I flere fora på nettet får man tips om at det at det kan være lurt å koke tannbørsten etter man har vært syk. 

- Det er noen som tror at det hjelper å vaske tannbørsten i oppvaskmaskinen, men da ville jeg nok heller tenkt at det å koke børsten for seg er bedre. Det er greit å gjøre dette, hvis man vil være ekstra forsiktig. Eventuelt i mikrobølgeovn, sier hun.

Ønsker du å koke tannbørsten i mikrobølgeovnen kan du legge den i et glass vann i mikrobølgeovnen på 650 watt i ett minutt.

Tannlege Erik Svendsrud mener dette ikke er nødvendig.

 - Du kan sikkert gjør dette om du har lyst, men det er ikke nødvendig. Jeg ser heller ingen grunn til å bytte tannbørste selv om man er syk, sier Svendsrud.

PUSS PUSS: Du trenger ikke kjøpe ny tannbørste selv om du har vært syk
PUSS PUSS: Du trenger ikke kjøpe ny tannbørste selv om du har vært syk

Slik pusser du tennene riktig:

Ikke glem å bruke tanntråd for å rengjøre de siste 25% av tannflatene som børsten ikke når.

  1. Om du velger å bruke en manuell børste foretas rengjøringen ved at du vinkler tannbørsten 45 grader mot tannkjøttet og skrubber frem og tilbake langs tannkjøttskanten mens du sakte fører børsten fremover.
  2. Start med den bakerste tannen på innsiden enten i overkjeven eller i underkjeven og beveg børsten sakte over til motsatt side før du pusser utsiden av tannrekken.
  3. Mange glemmer å bruke tanntråd, men visste du at du da overser 25% av tannflaten? Du etterlater dermed massevis av matrester og bakterier hvis du ikke gjør rent der.

Kilde: Tannlege Erik Svendsrud ved Tannlege Svendsrud