Slik motvirker du syreskader

To kvinner pusser tenner og ler.

Syreskader på tennene er et økende problem. Vi har snakket med tannlege Matehus Johansen om hvordan man motvirker dette. Her er hans fem beste tips.

Kostholdet har gjennom årene endret seg, og dette har også en påvirkning på tennene. Mer av det vi får i oss inneholder skadelige syrer, som igjen gir syreskader på tennene. 

Flere og flere får skader på tennene, derfor har vi snakket med tannlege Matehus Johansen hos Smil Tannlegesenter for å høre hvordan man kan unngå å få syreskader. 

Hva er syreskader? 

– Vi tannleger kaller det erosjon, likt som erosjon på metall, bare at dette er på tannens overflate, forklarer Matheus. 

Tannlege_Matheus Johansen_syreskader.jpg
Tannlege Matehus Johansen tipser om å drikke rent vann etter du har spist eller drukket. 

Syreskader er en langvarig skade på tennenes harde vev. Emaljen på tannen blir redusert, og laget under blir mer synlig og tar lettere til seg farge. Man kan merke syreskader gjennom ising, eller at tennene blir misfarget. 

Hva gir syreskader? 

– pH-verdien i munnen er nøytral, mellom 6,8 og 6,9. Om maten eller drikken har lavere pH-verdi, er den surere og kan gi syreskader, sier tannlegen.

Typiske matvarer eller drikker med lav pH-verdi som gir syreskader, er energidrikk, brus, saft, vann med sitron og annen sitrusdrikke. 

– Alt vi spiser og drikker påvirker pH-verdien i munnen, men dette har lavere pH og dermed større innvirkning, sier tannlegen. 

5 tips for å motvirke syreskader 

  1. Alt med måte, og om du drikker syreholdige drikker, drikk det opp med én gang. Da unngår du å gi tennene dine gjentatte syreangrep. 
  2. Drikk vann etter du drikker eller spiser syreholdig drikke eller mat. Vann hjelper med å stabilisere pH-verdien i munnen.
  3. Drikk med sugerør, da fører du væsken rett bak i svelget. 
  4. Drikk helst vann som tørstedrikk, og da ikke med sitron i. 
  5. Puss tennene hver morgen og kveld, og bruk tanntråd.  

Nyhet: Tannkrem som motvirker syreskader

Siden syreskader er et økende problem har Solidox utviklet Syrebeskyttelse, som har forsterkende effekt av emaljen og beskytter mot syreangrep. Tannkremen inneholder anbefalt mengde fluor og bør brukes to ganger om dagen for best effekt. 

Men husk, du bør ikke pusse tennene rett etter at du har spist eller drukket syrlige matvarer, da dette kan slite på emaljen.

Tannkrem mot syreskader og andre nyheter.jpg
Her er noen av vårens nyheter for tannhelsen. 

Jordan Ultralite er også en nyhet i hyllene hos KIWI. Det er en stilren tannbørste som kombinerer skandinavisk design med kvalitet. Den er laget av 50 prosent mindre plast og gir en effektiv tannpuss med maksimal rekkevidde og fjerning av plakk. 

Fra Jordan kommer også Jordan ID 3-in-1 Flosser med fluor, som fjerner plakk mellom tennene, stimulerer tannkjøttet og fjerner bakterier på tungen. Fluor bidrar til å holde tennene friske og sterke, og kan bidra til å forebygge karies.